Početna Vesti Auto Noviteti Dacia Spring- najjeftiniji automobil na struju

Dacia Spring- najjeftiniji automobil na struju

0
9

Dacia je predstavila električni Spring koji će, kada stigne na tržište u proleće 2021. godine, biti najjeftiniji električni automobil u Evropi. Vizuelno je skoro identičan konceptu prikazanom u martu.

Automobil ima neke stilske karakteristike SUV modela, poput zaštitinih crnih plastika na lukovima blatobrana, krovnih nosača i povećanog klirensa. Port za punjenje skriven je iza panela na prednjoj masci.

Po izgledu felni reklo bi se da je reč o aluminijumu, ali je zapravo reč o presovanom čeliku. Prva serija Springa imaće kontrastnu narandžastu boju na spoljnim retrovizorima, krovnim šinama, u donjem delu vrata i ispod prednje maske. Spring je dugačak 3,734mm i širok 1622mm.

Dacia napominje da u kabini ima dosta prostora, čak i kada se na zadnja sedišta smeste dve odrasle osobe. U kabini ima ukupno 23,1 litar prostrora za odlaganje predmeta, a tu je i prtljažnik kapaciteta 300 litara, što je natprosečna vrednost za gradske modele.

Funkcionalna kontrolna tabla preuzeta je iz modela Renault Kwid. Plavi trim je na vratima i ivicama ventilacionih otvora. Opciono se mogu dobiti sedmoinčni ekran za multimediju, kamera za pogled unazad, Apple CarPlay i Android Auto. Uz doplatu se dobija i klima uređaj, električno pokretanje retrovizora i rezervni točak pune veličine. U standardnu opremu spadaju električni prozori, centralna brava i 3,5 inčni ekran između instrumenata.

Dacia je opremila Spring motorom snage 43KS i 125Nm. On dobija energiju iz baterije kapaciteta 26,8kWh, koja je dovoljna za autonomiju od 225km sa jednim punjenjem. U uslovima vožnje u urbanoj sredini, za koju je Spring i optimizovan, autonomija može da dostigne 290km. Maksimalna brzina je 125km/h, a podatak o ubrzanju nije objavljen.

Prečnik kruga okretanja iznosi 4,8m i samo je za 20cm veći nego kod Honde e, što bi trebalo da garantuje veoma lako parkiranje.

Spring će moći da se puni brzim punjačima snage do 30kW, što omogućava punjenje baterije od 0 do 80% za manje od jednog sata. kućni punjač od 7,4kW puni bateriju do vrha za pet sati, a onaj od 3,7kW to postiže za 8 sati i 30 minuta. Preko standardne kućne utičnice baterija se puni za 14 sati.

Dacia će uskoro ponuditi aplikaciju za pametne telefine koja će omogućiti korisnicima da prate status punjenja, lociraju vozilo u realnom vremenu i unapred zagrevaju ili hlade kabinu, naravno ako vozilo ima klima uređaj.

Spring će se prodavati u dve varijante – jedna je predviđena za servise zajedničkog korištenja vozila širom Evrope, a druga je komercijalna. Spring Electric Cargo ima tovarni proistor od 800 litara i može da ponese teret od 325kg. Cargo će biti dostupan samo u beloj boji.

NO COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here