Električna Hyundai Kona pod rizikom od požara

0
92

Hyundai se priprema da poveća za tri puta broj opozvanih primeraka električnih verzija modela Kona pošto postoji rizik od izbijanja vatre u baterijskom pakovanju. Broj povučenih primeraka u Evropi, Severnoj Americi i na ostalim tržištima mogao bi da dostigne 51.000, prenose mediji iz Južne Koreje.

Novi opoziv uslediće nakon što je Hyundai prošle sedmice povukao sa domaćeg tržišta 25.564 električne Kone na domaćem tržištu.

Kompanija je saopštila da će u Evropi povući na servisiranje 37.366 vozila, a u Severnoj Americi 11.137. U saopštenju se ne pominju ostala tržišta.

Južnokorejsko Ministarstvo saobraćaja objavilo je prošle sedmice da će Hyundai dobrovoljno povući električne Kone zbog nogućnosti kratkog spoja usled greške u proizvodnji visokovoltažnih baterija i rizika od izbijanja požara.

U svetu je zabeleženo najmanje 16 slučajeva da su se Kone zapalile, uključujući slučajeve u Kanadi i Australiji 2019. godine. Jedna Kona je planula u južnokorejskom gradu Daegu dok je bila parkirana u podzemnoj garaži.

Kompanija LG Chem, koja isporučuje baterije za Konu, saopštila je da loše baterijske ćelije nisu izazvale požare u ovim modelima i da tačan uzrok nije utvrđen. Ova kompanija tvrdi da tokom više puta ponovljenog eksperimenta zajedno sa Hyundaijem nije izbila vatra i da zato baterijske ćelije ne mogu biti odgovorne.

Opozvane električne Kone će u Južnoj Koreji dobiti osvežavanje softvera i zamenu baterija u određenim verzijama posle pregleda vozila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here