F1: Honda napušta F1…ponovo

0
29

Honda je donela odluku da napusti F1 šampionat na kraju 2021. tako da Red Bul i Alfa Tauri ostaju bez motora nakon 2021.

Honda je već neko vreme nosilac statusa proizvođača koji šokira sa svojim odlukama, pa je to ponovila odlukom da napušta F1 takmičenje. Povratak 2015. godine je inspirisan novom hibridnom erom i Honda je F1 gledala kao test poligon za nove tehnologije, što negde F1 u definiciji i jeste. Nakon vrlo loših prvih par sezona i očajne saradnje sa Meklarenom, Honda končno u Red Bulu ima pobedniči recept što je Verštapen i potvrdio u Austriji prošle godine. Ali i pored te, i još četiri pobede u F1, uklkjučujući pobedu Gaslija ove sezone, Honda je donela odluku da napusti F1 po završetku 2021. Istina, Honda je imala važeće ugovre do kraja 2021. sa Red Bulom, ali obzirom na izuzetan napredak u performansama očekivano je bilo da se Honda još neko vreme zadrži u F1, ali taj film ipak nećemo gledati. Izlazak Honde je podigao par pitanja, a svima je na pameti zapravo posvećenost Honde i konkurentnost Red Bula tokom prestalih godinu i po dana. Činjenica je da je Red Bul jedina ekipa koja je koliko toliko uspešno parirala Mercedesu, pa je logično da se zapitamo da li će Honda omogućiti Red Bulu agregat koji će moći da se nosi sa superiornim Mercedesom. Naravno, Honda je već “istrčala” sa izjavom kako će ostati posvećeni do samog kraja, ali realno je očekivati da Red Bul stagnira tokom narednog perioda.

Red Bul se potpisom već obavezao da ostaje u F1 i nakon 2021. (do isteka 2025. da budemo precizniji) tako da tu bojazni nema, ali sada su u potrazi za agregatima, a kao kandidat se javja ponovo Reno. Reno je u principu opcija koja je nekako najrealnija i pored ne baš slavnog razmimoilaženja sa Red Bulom (“otimanje” Rikarda od strane Renoa i prestanak ugovora za smabdevanje agregatima). Sa druge strane koje su šanse da Mercedes proda svoje agregate ekipi koja u svojim redovima ima konstruktora kao što je Njuji, posebno sa novim pravilima po pitanju aerodinamike?! Ferari kao proizvođač možda jeste opcija, ali samo za Alfa Tauri ekipu.

Hondin potez je na neki način malo i “ukopao” Red Bul, jer ekipe svoj razoj negde zasnivaju na agregatu naravno, i nije baš poželjno menjati proizvoćače agregata često jer sam agregat ima izuzetno jak uticaj na koncept bolida u celosti. Ipak, nova pravila koja će nastuiti u F1 2021. umanje značaj izlasaka Honde po Red Bul, pa možda ekipe postave “u isti sos” i celo takmičenje postane konkurentnije za više ekipa…ili je to samo želja gledalaca koji tu eru iščekujemo već dosta dugo?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here