Rolls-Royce Ghost – druga generacija

0
48

Rolls-Royce je predstavio drugu generaciju modela Ghost, koji je najuspešniji uistoriji ovog proizvođača. Model je lansiran 2009. godine kao odgovor na željemlađih kupaca koji su želeli nešto kompaktniji i manje razmetljiv automobil.

Druga generacija je potpuno novi automobil, kojim je Rolls-Royce prešao na novu alimunijumsku arhitekturu koju koriste i novi Phantom i Cullinan SUV. Novi Ghost je veći od dosadašnjeg – duži je za 89mm, ukupno 5635mm, a proširen je za 30mm na 1978mm.

Ispod poklopca motora je samo jedan agregat – 6,75 litarski V12 sa dva turba koji proizvodi 570KS. Odnost težine između prednjeg i zadnjeg kraja je idealnih 50:50. Motor se kombinuje sa osmostepenim automatskim menjačem ipogonom na svim točkovima iproizvodi 850Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Automobil težine 2.490kg ubrzava od 0-100km/h za 4,8 sekundi i troši 15,2 litre goriva na 100km, uz emisiju CO2 od 347 do 358g/km.

Ghost je prvi put dobio tehnologiju upravljanja svim točkovima, a nov je i planarni setap ogibljenja za koji proizvođač tvrdi da osigurava još udobniju vožnju. Ogibljenje sarađuje sa kamerama u vetrobranu koje očitavaju površinu puta i prilagođavaju ogibljenje.

Vrata su sada potpuno automatska – otvaraju se samo povlačenjem kvake, a zatvaraju pritiskom na dugme ukabini. U vrata, krov, prozorske okvire sa dvostrukim staklima i pneumatike ugrađeno je više od 100kg materijala za ublažavanje buke. Čak su ublažene i ivice ventilacionih otvora da bi strujanje vazduha bilo bešumno.

Verovatno neće postojati dva ista Ghosta s obzirom na ponuđene opcije za personaliziovanje automobila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here