Renault Zoe najprodavanije električno vozilo u Evropi

0
138
NAS SPONZOR

Renault je šokirao javnost novim podacima o prodaji, koji potvrđuju da je u prvoj polovini 2020. godine najprodavaniji električni model u Evropi Renault Zoe, a ne neki Teslin model.

Ovaj kompaktni hečbek, čija je početna cena 32.000 EUR, prešao je dug put od 2009. godine, kada je tadašnji šef Renaulta Karlos Gon predstavio konceptualnu verziju na Sajmu automobila u Frankfurtu. Tada je prezentovan kao idealan drugi automobil za porodice i kao doprinos borbi protiv klimatskih promena zbog nultih emisija.

Zoe je stigla na tržište tri godine kasnije, a u međuvremenu je par puta restilizovana i osvežena u tehničkom pogledu.

Od početka 2020. godine, ovaj model je prodat u 37.540 primeraka, što je rast od skoro 50% u odnosu na 2019. godinu. Rekordna prodaja zabeležena je u junu, kada je ovaj električni model naručilo blizu 11.000 ljudi.

Time je ovaj hečbek sa četvoro vrata nadmašio Teslin Model 3, Volkswagenovu električnu verziju Golfa i Nissan Leaf.

Tržišni analitičari su prilično iznenađeni ovim rezultatom, pošto je Zoe već odavno na tržištu, uz određna unapređenja autonomije, tehnologije i dizajna. Rastu popularnosti ovog modela sigurno je doprinela odluka vlada u Francuskoj i Nemačkoj da subvencionišu kupovinu električnog automobila iznosom do 7.000 EUR, kao i program zamene staro za novo, gde može da se dobije još 5.000 EUR. Nemačka nudi subvenicje i do 9.000 EUR po vozilu.

Prethodni tekstVolkswagen Tiguan X – prvi snimci
Sledeći tekstAston Martin Callum Vanquish 25

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here