Bahrein spreman za F1 trku. Šta sad ?

0
1125
Image

 

Samo par dana pre isteka više puta produžavanog roka, organizatori trke u Bahreinu oglasili su se izjavom da su spremni da ipak ugoste Formula 1 trku ove godine. 

 

 

Barem tako može da se protumači ono što je danas izjavio Direktor staze Bahrain International Circuit, Zayed Rashid Alzayani: "Mislimo da smo sada u dobroj poziciji da vratimo trku. Stanje u Bahreinu se bitno smirilo. Život kod nas sada teče ponovo sasvim normalno. Zaista bi bili vrlo radosni da trku organizujemo i spremni smo na to u bilo kom trenutku, već sutra ako treba. Prošli smo kroz jednu tešku situaciju, i za našu zemlju bi bilo baš dobro da iz nje ponovo u svet odu lepe slike. Formula 1 je uvek bila prilika da svetu prezentiramo ne samo naš sportski duh već i naše društvo i našu zajednicu u celini. Formula 1 bi bila nešto što bi dodatno učvrstilo povraćenu sreću u našoj zemlji."

 

Pod uslovom da ovo zaista predstavlja zvaničan stav Bahreina, s obzirom da nije došla od nekog od više rangiranih zvaničnika, FIA se sada našla u izvesnom problemu.

 

S jedne strane je prvenstveno Bernie Ecclestone forsirao povratak Bahreina u kalendar, dok Formula 1 timovi izgleda uopšte više nisu ozbiljno računali na takvu mogućnost, i svoje su planove već uskladili sa sezonom od 19 trka. Problem je naravno termin održavanja. Nakon što su analizirane razne varijante i permutacije i nakon što su sve redom odbačene, ostala je kao realna još samo jedna: da Bahrein zauzme termin koji trenutno ima Indija, to jest 30. oktobar, a da se prvoj Velikoj Nagradi Indije da velika čast da zatvori šampionat. Međutim, to znači da bi poslednja trka morala da bude vožena u decembru, što zaista predstavlja presedan.

 

Indija je prihvatila odlaganje, koje njima sasvim odgovara. Ne samo što im daje više vremena da završe stazu koja je još u izgradnji, nego dobijaju i još neslućeni dodatni publicitet i medijsku pažnju finalne trke.

 

Ali timovi su vrlo po prvim reakcijama vrlo decidirano protiv takvog rešenja. Kako je Ross Brawn izjavio, nijedan tim nema viška osoblja, a to osoblje radi bez prestanka od januara kada su počela testiranja. Održavanje poslednje trke 4. ili čak 11. decembra značilo bi da timovi praktično uopšte nemaju odmor – jer nova testiranja treba ponovo započeti u januaru 2012. godine.   

 

Odluka o tome šta da se radi će biti donesena u petak 3. juna na zasedanju FIA Svetskog Veća u Barceloni. 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here