Četrnaesta generacija Forda F-150

0
39

Ford je predstavio četrnaestu generaciju F-150, pikap modela čija istorija počinje daleke 1948. godine. Ovo je najprodavaniji automobil u svetu zahvaljujućo ogromnoj popularnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Model će prvi put moći da se dobije sa hibridnim pogonom, a potpuno elektirčna verzija trebalo bi da stigne na tržište za nekoliko godina. Novi F-150 je značajno modernizovan i prima softverska unapređenja preko interneta.

Ipak, ovo je i dalje pikap napravljen na cevastoj šasiji i sa aluminijumskom karoserijom uz napomenu da je reč o “veoma ojačanoj leguri kakvu koristi vojska”. Izgled vozila nije drastično menjan, ali Ford napominje da je svaki panel redizajniran, kao i prednja svetla i branici. Povećan je i kolotrag, kao i veličina točkova u osnovnoj varijanti.

F-150 će moći da se dobije u 11 različitih varijanti karoserije i teretnog prostora koje su prilagođene posebnim namenama. Da bi se umanjila potrošnja, dodati su aktivni zatvarači prednje maske i pokretni element na podvozju koji po potrebi  pospešuje protok vazduha. Nisu objavljeni podaci o potrošnji.

Enterijer je temeljno prerađen. Ford navodi da u kabini ima više prostora za odlaganje predmeta i da su upotrebljeni kvalitetniji materijali. U višim paketima opreme putnici uživaju u ekranu dijagonale 12 inča sa funkcijom podeljenog displeja. Najviši paket donosi i digitalnu instrument tablu iste dijagonale.

Nova opcija Work Surface znači da kabina može da se pretvori u mini kancelariju, pri čemu se ručica menjača sklapa, a centralni naslon za ruke obara i stvara neku vrstu radne kancelarijske površine. Tu je i opcija razvlačenja sedišta skoro do ugla od 180 stepeni radi maksimalne udobnosti putnika.

Novi hibridni pogon ima oznaku PowerBoost i isporučuje najviše obrtnog momemnta i snage od svih drugih pikap modela ove veličine. Električni dodatak je opcija za svaki F-150. Objavljen je podatak o autonomiji od 1100km sa jednim punjenjem rezervoara i vučnim kapacitetom od 5400kg za 3,5 litarski EcoBoost V6 motor.

Hibridni pogon kombinuje se sa desetostepenim automatskim menjačem, a elaktrični agregat od 35kW integrisan je u transmisiju. Napaja se iz litijum-jonske baterije kapaciteta 1,5kWh, koja je smeštena u donjem delu vozila.

Novi F-150 opremljen je SYNC 4 multimedijalnim sistemom. Osnovna verzija sada ima više bezbednosne opreme, uključujući aktivni tempomat koji omogućava da se ruke skinu sa upravljača na auto-putu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here