Le Mans: Više snage za benzinske LMP1 prototipove

0
1291
Image
NAS SPONZOR

 

Od početka ove sezone, zaključci nakon svake trke evopskih ili američkih endurans šampionata su slični – dizel prototipovi su opet daleko nadmoćniji. Organizator endurans takmičenja, ACO, je odlučio da poveća performanse benzinski pogonjenih LMP1 prototipova kako bi donekle umanjio razlike u performansama dizel i benzinskih prototipova.

Na tri nedelje pre ovogodišnju trku 24 časa Le Mansa, ACO je odlučio da poveća restriktore na benzinski pogonjenim prototipovima iz LMP1 klase, kako bi smanjio jaz u performansama. Izmene su dogovorene nakon što su stručnjaci ACO analizirali telemetrije vodećih prototipova iz LMP1 klase.

Benzinski prototipovi iz LMP1 klase će dobiti povećane restriktore za 0,3mm, a težina prototipova će biti smanjena za 10kg. Cilj je da se nominalne performanse dovedu u sklad sa aktuelnim dizel prototipovima tj. da margina bude oko 2%.

Timovi koji nemaju mogućnost da smanje težinu svojih prototipova na 890kg imaće mogućnost da povećaju restriktore za dodatnih 0,2mm na ukupno 0,5mm.

Benzinskim prototipovima je takođe smanjeno vreme potrebno za dolivanje goriva tako što je prečnik creva pumpe za dolivanje goriva povećan za 10mm, dok je dizel prototipovima taj prečnik smanjen za 0,3mm.

Dodatno, prethodna generacija ORECA Peugeot 908 HDi FAP ima manju težinu za 15kg, tako da je inicijalni balast od 30kg umanjen na ukupno 15kg.

Što se LMP2 klase tiče, vozila koja su napravljena po 2011 specifikaciji će imati prošireno crevo pumpe za gorivo za 3,5mm na ukupno 31,5mm.

U GT2 klasi performanse su povećane (povećanjem restriktora i smanjenjem težine) Ford GT (+1,2mm) i Lotus Evori (+1,4mm -50kg).

Prethodni tekstMazda SKYACTIV-G 1,3 – potrošnja od 3,3l/100km
Sledeći tekstPrikazan Volkswagen transporter sa Sportline paketom
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here