Renault otpušta 15.000 radnika

0
451
NAS SPONZOR

Renault će otpustiti 15.000 radnika u okviru novog trogodišnjeg programa „transformacije“. Trećina ukinutih radnih mesta je u Francuskoj, a više od 10.000 u Renaultovim poslovima širom sveta.

Direktor Klotilde Delbo rekla je da će kompanija „razmotriti sva odeljenja, bez tabua“ kada bude pravila rezove i ukazala na „veliku krizu sa kojom se suočava automobilska industrija, kao i sa urgentnošću ekološke tranzicije“.

Poslovna situacija Renaulta dodatno je pogoršana pandemijom korona virusa zbog koje su fabrike bile zatvorene, a prodajne aktivnosti obustavljene. Renault trenutno ima 180.000 zaposlenih širom sveta, a rezovima će biti obuhvaćeno 8% radne snage.

Kompanija je najavila i smanjenje broja platformi za vozila koje koristi sa 12 na 4, uz lansiranje 22 nova modela u naredne tri godine, ali uz „manji diverzitet među vozilima“.

Kompanija će smanjiti globalnu proizvodnju za 700.000 vozila do 2024. godine i obustaviće širenje u Maroku i Rumuniji. Počeće i konsultacije sa dve fabrike u Francuskoj u pokušaju da se izbegne njihovo zatvaranje i da budu pretvorene u jedinstveni stručni centar za električna vozila.

Ugrožena je i budućnost sportske marke Alpine, a Renault je saopštio da će razmotriti dalje opcije kada u fabrici Dijep bude završena proizvodnja kupea A110.

Predsednik direktorskog odbora Žan-Dominik Senar izjavio je da su rezovi “od fundamentalnog značaja da bi se osigurala održivost kompanije i njen dugoročni razvoj.

Prethodni tekstRestilizacija BMW Serije 5
Sledeći tekst2020 Mercedes E klasa kabriolet