Nova platforma za električna vozila iz Izraela

0
40

Izraelska kompanija REE Automotive udružila se sa KYB korporacijom, japanskim snabdevačem specijalizovanim za sisteme ogibljenja, i razvila veoma fleksibilnu modularnu platformu za električna vozila, koja ima potencijal da značajno utiče na dizajn automobila.

Kombinovanjem više novih tehnologija, REE je razvio platformu u stilu skejtborda gde su sve komponente osim baterije, hlađenja i sistema za distribuciju snage smeštene unutar blatobrana. To obuhvata električne motore, ogibljenje, kočnice, čak i upravljački mehanizam.

Brojne kompanije razvile su sisteme sa motorima smeštenim uz točkove, ali je REE otišao korak dalje i dodao aktivni elektirčni sistem ogibljenja čija krutost može da se podešava. Kompanija je ugradila i sistem upravljanja “preko žice”, koji eliminiše potrebu za konvencionalnim mehaničkim vezama. Za kočnice su iskorišteni konvencionalni diskovi, ali i oni se oslanjaju na kontrole “preko žice”.

Rezultat je potpuno ravna platforma koja optimizuje prostor i omogućava mnogo veću slobodu dizajna. Moguće je da ona nije pogodna za vozila visokih performnsi zbog viših temperatura i većeg opterećenja ogibljenja, ali bi REE platforma mogla da posluži u budućnosti za vozila za isporuku ili za autonomna vozila.

Britanska kompanija Protean predstavila je sličan sistem prošle godine, ali je kod njene platforme moguće podešavati klirens, a svaki točak može da se rotira za 360 stepeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here