Renault se fokusira na SUV i krosover modele

0
23

Renault se priprema za ukidanje pojedinih minivan i limuzinskih modela koji se slabo prodaju da bi se fokusirao na SUV i krosover modele, navode izvori iz automobilske industrije i francuskog proizvođača.

Espace i Scenic, kao i velika limuzina Talisman u budućnosti neće biti deo Renaultove ponude, pošto kompanija želi da sreže troškove, rekao je jedan od izvora. Iako konačna odluka još nije donesena, sasvim je izvesna, prema rečima ovog izvora, objavo je Autonjuz (Autonews).

Renault je poslednji put revidirao svoj katalog 2009. godine, ali i dalje ima u ponudi 45 do 50 različitih modela kada se računaju i marke Dacia, Lada i Alpine, kao i saradnja sa Samsungom.

Veliki francuski konkurent PSA preduzeo je sličan korak pre šest godina, kada je objavio da će smanjiti broj modela sa 45 na 26 u okviru svoje tri glavne marke, s ciljem da ostvari godišnju uštedu od 300 miliona EUR.

Najpoznatije ime koje odlazi sa scene biće Scenic, koji je od lansiranja 1984. godine prodat u 1,3 miliona primeraka. Ovaj model postao je standard u segmentu minivan vozila u Evropi. Peta generacija je na tržištu od 2015. godine, ali teško pronalazi put do kupaca pored brojnih SUV modela. Espace će, prema ovim najavama, takođe biti ukinut da bi otvorio prostor modelu Kadjar, koji se proizvodi u verzijama sa pet i sedam sedišta.

Scenic, Espace i Talisman se proizvode u Renultovoj fabrici u mestu Duai, na severu Francuske. Ova fabrika ostaće aktivna i proizvodiće dva nova modela zasnovana na novoj zajedničkoj platformi za električna vozila Renaulta i Nissana.

U Evropi je prošle godine prodato 77.507 primeraka Scenica, što je pad za 16% u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja Talismana opala je za 20%, na 15.826 primeraka, a tokom 2019. godine Espace je prodat u samo 9.561 primerak posle smanjenja prodaje ua 20%.

Renault je uzdrman skandalom i padom bivšeg direktora Karlosa Gona, kao i lošijom prodajom na glavnim tržištima. Kompanija je prošle godine zabeležila prvi neto gubitak u prethodnih deset godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here