Peugeot koncepti 208 GTi i XY

0
1869
12peugeot_gti0.jpg
NAS SPONZOR

Peugeot na predstojećem sajmu automobila u Ženevi predstavlja dva konceptualna automobila iz supermini segmenta. Koncept 208 XY namenjen je stanovnicima gradova koji cene prefinjenost i osobenost, a 208 GTi je savremena reinterpretacija ikone iz Peugeutove prošlosti, legendarnog 205 GTi.

 

 

12peugeot_gti1.jpg

 

Oba koncepta karakteriše specifičan dizajn prednje svetlosne grupe, sa LED tehnologijom i pravougaonim dizajnom svetala, koja, kada su uključena, stvaraju izgled "mačijeg oka". Dizajn karoserije  takođe uključuje specifične stilske komponente. Prošireni lukovi iznad točkova i istaknuti pragovi pojačavaju vizuelni utisak.

 

12peugeot_gti4.jpg

 

 

12peugeot_gti3.jpg

 

Rešetka koncepta 208 GTi ukrašena je motivima trkačke zastave, dvostruki izduv je hromiran, a logo GTi koncepta je od  brušenog aluminijuma. Kabina je opremljena sportskim kožnim sedištima, kožom obloženim volanom i ručicom menjača i LED pozadinskim osvetljenjem instrumenata. Prednja konzola obložena je alkantarom, obloga krova je crna, a papučice su aluminijumske.

 

12peugeot_gti2.jpg

 

Koncept GTi opremljen je kompaktnim i snažnim motorom RCZ THP od 1,6 litara i 200KS, u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem. Upravljač manjeg obima naglašava dinamične sposobnosti automobila, a instrument-tabla je izdignuta radi bolje preglednosti. Koncept GTi ima za 36mm širi trag točkova od standardnog 208 napred i nazad, a zadnji krovni spojler poboljšava prijanjanje pri većim brzinama. Koncept je opremljen disk kočnicama na sva četiri točka (302mm napred i 249mm nazad).

 

12peugeot_xy1.jpg

 

Koncept XY opremljen je dizelskim HDi motorom zapremine 1,6 litara, koji razvija 115KS, a menjač je takođe šestostepeni manuelni.

 

12peugeot_xy2.jpg

Unutrašnjost je obogaćena detaljima od hroma, te kožom na prednjoj konzoli, naslanjačima za ruke, upravljaču, ručici menjača, bočnim panelima, kao i na ivicama panoramskog staklenog krova.

 

12peugeot_xy3.jpg

 

Koncept 208 XY opremljen je ekskluzivnim felnama od 18″“, a krasi ga i specijalni "Pulsion" način farbanja, uz precizno nanošenje 16 slojeva boje i laka, zbog čega automobil izgleda kao da se stalno menja.

 

 

Prethodni tekstBMW I8 i I3 snimljeni na testovima
Sledeći tekstPrve skice modela Porsche Macan