2020 Toyota Mirai – novi sistem vodoničnih rezervoara

0
440
NAS SPONZOR

Druga generacija modela Mirai nudi povećanu autonomiju za 30% u odnosu na prethodni model korišćenjem novog rešenja sa tri rezervoara, ali i novom sistemu vodoničnih gorivnih ćelija.

Druga generacija modela Mirai, koji je prvi put javnosti prikazan 2014, pravi iskorak sa svojom naprednom tehnologijom električnog vozila sa gorivnim ćelijama (FCEV).

Mirai je probudio svest širom sveta u nameri ostvarenja ekološki čistog i održivog društva budućnosti zasnovanog na vodoniku. To je tehnički prefinjen automobil,  jedinstven po svom realnom dometu od oko 500 km, s brzim dosipanjem goriva za samo nekoliko minuta i s čistom vodom kao jedinim nusproduktom.

Od pojavljivanja na tržištu, prodato je oko 10.000 vozila, dok je Toyota na najvažnijim svetskim tržištima aktivno razvijala infrastrukturu za korišćenje vodonika kao goriva.             

Novi Mirai, koji će se prvo pojaviti u Japanu, Severnoj Americi i Evropi krajem 2020, biće više od ekološkog automobila, potvrđujući da za FCEV tehnologiju nema granica u kreiranju vozila koje je zadovoljstvo voziti i koje će izgledati predivno.

Efikasnost je najvažnija, i Toyota planira da Mirai ima za 30% veći domet  pređenih kilometara, što će se postići unapređenjem sistema gorivnih ćelija i korišćenjem većih rezervoara za vodonik. Nova serija gorivnih ćelija ima više energije po jedinici zapremine, sada preko 4 kW po litru, što je preko 30% bolji rezultat nego na dosadašnjem Miraiju.

 Sada su ugrađena tri rezervoara – jedan dugi i dva kratka, koji povećavaju ukupni kapacitet vodonika za jedan kilogram u poređenju sa još uvek aktuelnom generacijom Miraija.

Yoshikazu Tanaka, glavni inženjer na projektu Mirai, ističe: “Želeli smo da napravimo automobil koji bi kupci voleli da voze neprestano, auto s dušom i atraktivnim dizajnom, s voznim karakteristikama i odzivom koji će izmamiti osmeh na licu vozača”.

“Voleo bih da vozači kažu ‘izabrao sam Mirai ne samo zato što je to FCEV model, nego jednostavno zato što sam poželeo baš taj automobil; samo je slučajno FCEV’. Nastavićemo da radimo vodeći računa o tome, i nadamo se da će Mirai biti predvodnik u ostvarenju društva zasnovanog na korišćenju vodonika”.

Prethodni tekst2020 Lexus UX 250h
Sledeći tekstFerrari i Lamborghini zatvorili fabrike

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here