Aston Martin V12 Speedster

0
110

Aston Martin V12 Speedster je ekskluzivni model iz ograničene serije od samo 88 primeraka. Automobil je delo Aston Martinovog Q odelјenja, u kojem kažu da je dizajn rezultat trkačkog nasleđa i uticaja aeronautičkog dizajna.

Dvosed nema krov niti vetrobran, a u kokpitu nema ekrana niti bilo kakvih drugih elemenata koji odvlače pažnju sa puta. Vozač i suvozač su razdvojeni centralnim grebenom koji se proteže od poklopca motora do zadnjeg kraja.

Kabina je obložena kombinacijom kože i karbonskih vlakana, sa aluminijumskim i hromiranim elementima, a ponegde je uoptrebljena i guma sa 3D printom. Ispred putnika se nalazi kožna torba koja se može ukloniti i to je alternativa tradicionalnoj ladici.

Ispod karoserije Speedster ima adaptiranu verziju Aston Martinove aluminijumske platforme u kojoj se kombinuju strukture modela DBS Superleggera i Vanquish.

U novu šasiju smešten je 5,2 litarski V12 agregat koji proizvodi 700KS i 753Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se šalje na zadnje točkove osmostepenim automatskim menjačem sa polugama za menjanje brzina. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 3,5 sekundi, a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 300km/h.

Astonovi inženjeri napravili su jedinstveni izduvni sistem od nerđajućeg čelika za V12 Speedster. Prednje ogibljenje je sa dvostrukim viljuškama, a zadnje je multilink tipa. Ugrađeni su i adaptivni amortizeri, a vozač može da bira između podešavanja Sport, Sport+ i režima za stazu. Karbon-keramičke kočnice su na svim točkovima, a felne su prečnika 21 inča i imaju centralni šraf za pričvršćivanje.

Narudžbine se već primaju, a početna cena je 765.000 funti. Isporuke počinju za 12 meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here