Mercedes-Benz ukida X klasu

0
67

Mercedes-Benz je odlučio da obustavi proizvodnju pikapa X klase, modela od kojeg se očekivalo da poveća domet ove marke na globalnom tržištu komercijalnih vozila, uz veliki kombi Sprinter.

X klasa je lansirana 2017. godine kao suparnik modelima Volkswagen Amarok, Ford Ranger i Toyota Hilux, sa aspiracijama da uzme svoj deo kolača u tržišnom segmentu pikap modela srednje veličine, za koje se prognozira da će porasti na 3,2 miliona vozila u narednih 10 godina.

Ispostavilo se da kupci nisu spremni da plate premijum cenu za automobil sa Mercedesovim znakom, koji je zansovan na Nissan Navari u okviru saradnje Daimlera i Renault-Nissana.

X klasa je tokom 2018. godine u Evropi, Australiji i Južnoj Africi prodata u samo 16.700 primeraka, a u prvih devet meseci prošle godine prodato je oko 10.000 primeraka, navodi se u zvaničnim Mercedesovim podacima. Nemačka marka nije ni pokušala da prodaje ovaj model u Sjedinjenim Američkim Državama, jer je se na tom tržištu najviše traže veći pikap modeli.

Mercedesovo odelenje za laka komercijalna vozila objavilo je da će do juna okončati proizvodnju X klase u fabrici u Barseloni. Portparol odelenja za kombije izjavio je da kupci mogu da naruče X klasu prema sopstvenim specifikacijama do 11. februara.

Mercedes je opremio X klasu kompleksnijim i skupljim elementima od onih koji se nalaze u tipičnom pikapu kakve koriste farmeri. Prvi nagoveštaj problema za ovaj model uočen je prošle godine, kada se odustalo od plana pokretanja proizvodnje u Argentini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here