McLaren Speedtail dostigao 400km/h

0
104

McLaren Speedtail dostigao je brzinu od 400km/h tokom završnih testova naslednika modela F1. Automobil je postigao ovu brzinu u rukama McLarenovih inženjera u Svemirskom centru Kenedi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija iz Vokinga saopštila je da je ova brzina dostignuta više od 30 puta na pisti koju je nekada koristio spejs šatl. McLaren je objavio da je razvojna faza završena i da je već u toku proizvodnja prvih od 106 planiranih primeraka.

Speedtail je opisan kao hiper GT model, a njegova specifičnost je konfiguracija sa tri sedišta. Vozač je smešten u sredini, a dva putnika iza njega sa dve strane. Za razliku od starog F1, vozač može da uđe u vozilo sa obe strane jer ovde nema ručice menjača.

Automobil je dugačak 5,2 metra, što je dužina Mercedesove S klase. McLarenov dizajn ovdje je razrađen do maksimuma, a profilom dominira veliki zadnji prepust, koji ima fiksiran poklopac radi usmeravanja vazduha. Speedtail umesto retrovizora koristi dve širokougaone kamere, a slika se projektuje u realnom vremenu na dva ekrana iznad instrument table.

Rep ovog vozila pomaže da se ono zadrži na putu pri visokim brzinama. Par krilaca ugrađen je u zadnji deo karoserije, a ona mogu da se pomeraju pod različitim uglovima radi stavranja dodatne vertikalne sile.

Niskom aerodinamičkom koeficijentu doprinosi i specijalna obrada karbonskih panela karoserije. Vrednost koeficijenta još nije objavljena, ali u McLarenu kažu da je ona rekordno niska među automobilima ovog proizvođača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here