Nissan Qashqai ostaje bez dizelskog motora

0
75

Nissan neće prodavati sledeću generaciju kompaktnog SUV modela Qashqai sa dizelskim motorom, rekao je izvor iz japanske kompanije, pošto u centar svoje evropske strategije stavlja elektrifikaciju.

Pored Qashqaija sa benzinskim agregatima, Nissan će ponuditi treću generaciju ovog modela sa e-Power sistemom. Reč je o serijskom hibridnom pogonu, koji je popularan u Japanu, a omogućava potpuno električni režim vožnje, pošto benzinski motor služi samo za punjenje baterije.

Qashqai bi mogao da dobije i plag-in hibridnu opciju sa sistemom iz Renault-Nissan alijanse i partnerskog Mitsubishija. Premijera novog Qashqaija očekuje se u septembru sledeće godine.

Potražnja za dizelskim pogonom u Evropi opala je na oko 30% u ovom trenutku sa 45% u 2017. godini, navodi se u podacima industrijskog udurženja ACEA. U prodaji Nissanovih vozila postoji sličan odnos kada je reč o smanjenju potražnje za automobilima sa dizelskim motorima.

“Uočili smo značajan pad dizelaša. Prilagođavamo se da bismo pratili taj trend”, izjavio je šef Nissana u Evropi Đanluka de Fiči, preneo je Auto njuz (Auto News).

On je dodao da želi da udeo elektrifikovanih vozila u Nissanovoj prodaji u Evropi do 2022. godine bude 40% kako bi kompanija izbegla kazne koje je Evropska unija odredila za proizvođače koji ne budu poštovali stroge propise o emisijama, koji stupaju na snagu sledeće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here