Predstavljen Volkswagen Golf osme generacije

0
499
NAS SPONZOR

Ovo je potpuno novi Volkswagen Golf. Osma generacija popularnog hečbeka pokušaće da zadrži dominantnu poziciju u segmentu, po ugledu na svoje prethodnike. Prodaja kreće u februaru 2020. godine, a prve isporuke očekuju se u aprilu.

Najveća promena spolja je na prednjem kraju, gde nisko spušteni nos ima tanku masku. Uska su i prednja svetla sa standardnom LED tehnologijom. Branik se razlikuje u zavisnosti od paketa opreme. Prepoznatljivi C stub tu je još od četvrte generacije ovog modela, a zadnji kraj ima redizajnirane svetlosne grupe i poklopac prtljažnika sa novim znakom Volkswagena iznad oznake Golf.

Najveće promene desile su se u kabini. Dizajn kabine iz sedme generacije potpuno je zamenjen minimalističkim stilom u modernom duhu. Enterijerom dominira par ekrana. Prvi je dijagonale 10 inča i služi za multimediju, podesiv je i omogućava vozaču da pozicionira prečice na željene pozicije. Andorid Auto i Apple CarPlay tehnologije su standardne, a ova druga funkcioniše bežično.

Glavni ekran povezan je sa Volkswagenovom virtuelnom instrument tablom koja ima dijagonalu od 10,25 inča. Ona je standardna za sve verzije i to je novost u ovom segmentu. Skoro svi tradicionalni prekidači i tasteri zamenjeni su površinama osetljivim na dodir, uključujući regulisanje temperature i jačine zvuka. Čak su i komande za krovni prozor izgubile fizičke prekidače. Jedini taster na centralnoj konzoli je onaj za sva četiri indikatora, uz još poneki taster na upravljaču i panelima vrata, za prozore i podešavanje retrovizora.

Kao i ranije, Golf koristi Volkswagenovu MQB platformu i po dimenzijama je skoro identičan dosadašnjem modelu. Prostor u kabini je takođe ostao neizmenjen.

Novi Golf neće imati potpuno električu verziju, jer je taj pogon rezervisan za ID porodicu vozila, ali je snažno zastupljena hibridna tehnologija. Sistem koji radi na 48 volti sakuplja energiju koja bi inače bila izgubljena tokom usporavanja i može ponovo da iskoristi do 16KS i 25Nm pri ubrzavanju.

Blagi hibridni sistem kombinuje se sa sedmostepenim automatskim menjačem i dostupan je sa 1,5 litarskim turbo benzinskim motorom (u verzijama od 130KS i 150KS), kao i sa jednolitarskim trocilindarskim turbo agregatom od 110KS. Početni 1.0 TSI model na raspolaganju ima 90KS i ne dobija blagi hibridni sistem, ali smanjenju njegovih emisija doprinosi novi šestostepni menjač.

Dvolitarski dizelaši dostupni su u varijantama od 115KS i 150KS i mogu se kombinovati sa automatskim ili manuelnim menjačima. Oba proizvode 17% manje CO2 nego do sada, a novi AdBlue sistem smanjuje emisije azotnog oksida do 80%. Blagi hibridni sistemi kasnije će biti kombinovani i sa dizelskim agregatima.

Najsnažniji novi Golf na početku prodaje biće GTE, koji koristi plag-in hibridni pogonski sistem od 150KS sa 1,4 litarskim benzinskim turbo motorom, ali je njegov električni agegat znatno snažniji nego ranije, pa je ukupna snaga sistema sada 145KS. Kapacitet baterije povećan je na 13kWh, pa ovaj Golf može da pređe 70km korištenjem samo električne energije pri brzini do 140km/h. Baterija ime veću energetsku gustinu nego kod prethodnog GTE. Volkswagen je potvrdio da će uslediti i modeli GTI i R.

Svaki novi Golf biće opremljen bogatim bezbednosnim paketom. Funkcija poluautonomne vožnje omogućava Golfu da ubrzava, skreće i koči na auto-putevima, gde je to legalno, do brzine od 210km/h.

Novost je tehnologija Car2X, koja omogućava da automobili bilo kog proizvođača emituju onlajn podatke u realnom vremenu i upozoravaju druga vozila na opasnosti na putu ili udaljenost vozila hitne pomoći koje se probija kroz saobraćaj.

 

 

Prethodni tekstF1: Botas nastavlja niz Mercedesa na kvalifiakcijama za VN USA
Sledeći tekstF1: Botas pobednik na VN USA, Hamilton šampion