Frankfurt: Objavljeni detalji o Hondi E

0
190

Dugo očekivani Hondin elektirčni gradski model Honda E konačno je prikazan u proizvodnoj formi uz detalje o pogonu i ostalim specifikacijama uoči premijere na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Honda je saopštila da automobil stiže na tržište u dve specifikacije kada je reč o snazi – 135KS i 155KS. U oba slučaja maksimalni obrtni moemant je 315Nm, a ubrzanje od 0-100km/h traje oko 8 sekundi.

Postoje samo dve vizulene izmene u odnosu na prototip iz Ženeve – logo na prednjoj masci nije osvetljen, jer je to nelegalno u Evropi, i sa pragova je uklonjen natpis “Honda Design”.

Honda za obe varijante modela E obećava autonomiju od 220km zahvaljujući tečno hlađenoj bateriji od 35,5kWh, koja je značajno manja od rivala poput Kia e-Niro i BMW i3. Honda smatra da je ovo dovoljno za segment gradskih automobila.

Brzim punjenjem dostiže se 80% kapaciteta baterije za 30 minuta, dok punjač od 50kWh to postiže za 36 minuta. Četvorosed koristi novu platformu za električne automobile A i B segmenta i nešto je kraći od modela Jazz, a viši je od modela MINI za oko 100mm.

Električni motor smešten je u zadnjem delu i pokreće zadnje točkove, a sistem vektorske raspodele snage osigurava uglađeniju vožnju i preciznost u krivinama. Ogibljenje je nezavisno na svim točkovima. Raspored težine je 50:50 između prednjeg i zadnjeg kraja, a težište je nisko jer je baterija smeštena u visini osovina.

Automobil koristi kamere umesto retrovizora u standardnom paketu opreme, što je novost  u kompaktnom segmentu. Ovaj sistem projektuje slike na dva šestoinčna ekrana, a upotrebom kamera se značajno poboljšava aerodinamički koeficijent, do 90%, kako tvrdi Honda. Ukupna efikasnost vozila ovim je povećana za 3,8%.

Postoje dva režima rada kamera – normalni i širokougaoni, koji smanjuje slepe tačke za najmanje 10% u poređenju sa retrovizorima. Specijalni vodootporni premaz sprečava zadržavanje vode na sočivima. Ručke na vratima su uvučene da bi se dodatno poboljšala aerodinamika, a priključak za punjenje baterije smešten je centralno na prednjem delu.

Kabinom dominira digitalni centralni panel sa dva ekrana od po 12,3 inča, preko kojih se pristupa multimediji. Ekrani su ugrađeni u  tablu sa vizuelnim efektom drveta. Sistem veštačke inteligencije sposoban je da uči i vremenom razumeva pojedinačne glasove, tako da postepeno raste preciznost primanja glasovnih komandi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here