Nissan otpušta 12.500 radnika

0
187

Direktor Nissana Hiroto Saikava saopštio je da će kompanija širopm sveta otpustiti 12.500 radnika u okviru novog plana za smanjenje troškova, nakon što je japanski proizvođač zabeležio pad operativnog profita za 99% u drugom kvartalu usled pada prodaje na svim velikim tržištima osim Kine.

Ova hitna mera trebalo bi da bude realizovana do fiskalne godine koja se završava 31. marta 2023. godine. Saikava je rekao da će zarada postepeno početi da se oporavlja u drugoj polovini ove fiskalne godine, posle prvog kvartala koj je bio gori nego što je on očekivao.

Operativni profit skoro je izbrisan i iznosi samo 14,8 miliona dolara u kvartalu koji je završen 30. juna. Marža operativnog profita pala je na samo 0,1% sa 4% u istom periodu prošle godine. Neto prihod umanjen je za 95% na 59,3 miliona dolara u periodu od aprila do juna.

Prihod Nissana umanjen je na 21,97 milijardi dolara u ova tri meseca, a globalna prodaja opala je za 6%, na 1,23 miliona vozila.

Pad zarade je dodatni problem za Saikavu, koji istovremeno pokušava da izgladi odnose sa francuskim partnerom Renaultom. Kriza u savezu nastala je usled hapšenja bivšeg predsednika karlosa Gona zbog navodnih finansijskih malverzacija u vreme kada je bio na čelu japanske kompanije.

Saikava pokušava da postigne prodaju na američkom tržištu od 1,4 miliona automobila u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta 2023. godine.

U 12.500 najavljenih otkaza uračunato je 4,800 otpuštanja koja su najavljena u maju. Ovo znači da će Nissan umanjiti svoju ukupnu radnu snagu od oko 140.000 ljudi za oko 9%. Najavljeno je ukidanje radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Velikoj Britaniji, Španiji, Indoneziji, Japanu i Indiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here