Ženeva: Fiat 500 Coupe Zagato

0
1292
11fiat500_copupe_zagato_0.jpg

Fiat 500 Coupe Zagato, koncept koji je stvorilo jedno od najpoznatijih imena u svetu automobilskog dizajna u svetu u saradnji sa Fiat Group Automobiles, ima svoj debi na Salonu automobila u Ženevi.

Predstavljen na štandu Fiat-a, prototip se ističe po svojim talasastim, ali sportskim i savremenim konturama, koje su inspirisane istoimenim prethodnikom proizvedenim 1950 od strane ovog poznatog italijanskog karoseriste na šasiji modela Fiat 500. Ipak, dok je Zagato tada postavio potpuno moderniju spoljašnjost na stil osnovnog modela, danas je dizajnerski naglasio siluetu modela Fiat 500 i to u coupe varijanti, dajući mu još agresivnji izgled. Pored toga, jedinstven oblik krova karakterističan je po obliku tzv. "Double hump", koji je pravi simbol Zagata. Uz timski rad, urađeno je i snižavanje visine automobila od tla uz zadržavanje odličnog komfora enterijera.

11fiat500_copupe_zagato_1.jpg

Kao i mnogi istorijski prilagođeni automobili, ovaj koncept automobil pruža klasičnu "2 +2 sedišta" formulu u kabini, zadržavajući kompaktne dimenzije osnovnog modela: 355 centimetara dužine, 163 cm širine i 149 cm visine, sa 230 centimetara međuosovinskog rastojanja. Dakle, to je kompaktan automobil koji ispod haube "skriva" revolucionarni TwinAir benzinski motor sa105 KS,  koji je maksimalno zabavan za vožnju, dok odlične performanse garantuju značajno smanjenje potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova. Da bi se postigao ovaj cilj, motor ima specifični tzv. "turbomatching" (spojnicu motor-turbo punjač).

11fiat500_copupe_zagato_2.jpg

Ovaj TwinAir motor, koji nikada nije korišćen na bilo kom modelu Fiat-a je idealan motor koji će biti instaliran u kompaktne sportske automobile. Motor ima visok obrtni moment od 155 Nm pri 2.500 o / min i drži apsolutni svetski rekord u apsolutnoj snazi od 105 KS pri 5.500 o / min.

{youtube}eVJsnYtAdSM?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Pored toga, sa 124 KS / 1 L zapremine, ovaj motor je takođe jedan od svetskih lidera u ovom segmentu. Na taj način se obezbeđuje smanjena potrošnja goriva i emisija CO2 bez premca u ovoj kategoriji od svega 95 g / km.

11fiat500_copupe_zagato_3.jpg

Dizajniran prvenstveno za mlade i dinamične, Fiat 500 Coupe Zagato takođe se prilagođava potrebama ženskog dela populacije, zahvaljujući upotrebi stilskih rešenja uz korišćenje najinteresantnijih trendova kod izbora boja i materijala. Na primer, prototip je u pop žutoj boji, dok sama kontura vozila daje mladalačku sliku, sa puno energije i personalizacije vlasnika vozila.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here