WTCC: Preliminarni spisak učesnika šampionata 2011.

0
1267
Image

 

U ponoć poslednjeg dana februara istekao je rok za prijavu učesnika za ovogodišnju WTCC sezonu. 

 

 

Napomena: zvanični i konačni spisak objavljen je u >ovoj vesti<  

 

 

Lista još nije zvanična, već predstavlja stanje na dan 24. februara. Kako se u medijima nisu pojavljivale vesti o nekim odustajanjima ili namerama prijavljivanja u poslednjem trenutku, spisak bi ipak praktično mogao da se smatra konačnim:

 

 


Broj Vozač Tim Automobil

01. 1 Yvan Muller Chevrolet Chevrolet Cruze 1.6T
02 2 Rob Huff Chevrolet Chevrolet Cruze 1.6T
03. 3 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED SEAT León TDI
04. 4 Aleksei Dudukalo Lukoil-SUNRED SEAT León TDI
05. 5 Norbert Michelisz Zengo-Dension Team BMW 320 TC
06. 6 Carlos “Cacá” Bueno Chevrolet Chevrolet Cruze 1.6T
07. 7 Fredy Barth SEAT Swiss Racing SUNRED SEAT León TDI
08. 8 Alain Menu Chevrolet Chevrolet Cruze 1.6T
09. 9 Darryl O”Young Bamboo-Engineering Chevrolet Lacetti
10. 10 Yukinori Taniguchi Bamboo-Engineering Chevrolet Lacetti
11. 11 Kristian Poulsen Liqui Moly Team Engstler BMW 320 TC
12. 12 Franz Engstler Liqui Moly Team Engstler BMW 320 TC
13. 14 Marchy Lee Ying Kin Deteam KK Motorsport BMW 320 TC
14. 15 Tom Coronel ROAL Motorsport BMW 320 TC
15. 17 Michel Nykjaer SUNRED Engineering SEAT León TDI
16. 18 Tiago Monteiro SUNRED Engineering SEAT León TDI
17. 20 Javier Villa García Proteam Racing BMW 320 TC
18. 21 Fabio Fabiani Proteam Racing BMW 320si
19. 25 Mehdi Bennani Proteam Racing BMW 320 TC
20. 30 Robert Dahlgren Polestar Racing Volvo C30
21. 74 Pepe Oriola SUNRED Engineering SEAT León TDI

 

 

 

Iako je budućnost WTCC takmičenja mogla da deluje donekle tmurno krajem prošle godine, lista učesnika budi nadu da će popularno takmičenje biti možda i bolje. Na prvi pogled, WTCC šampionat nije mnogo izgubio odustajanjem BMW-a od takmičenja. Mnogi privatni timovi nadoknadili su odsustvo fabričkog tima, barem po broju ako ne po kvalitetu. Najveća šteta nastala odlaskom BMW-a će izgleda biti odlazak dvojice njihovih vozača. Višestruku šampion Andy Priaux, čovek koji je svakako obeležio ETCC-WTCC poslednje decenije, ne vozi više u ovoj seriji. Nije više tu ni Augusto Farfus, čiji je poseban stil vožnje – ponekad agresivan ali uvek dinamičan i nekako optimistican – nekoliko godina unazad redovno stvarao i zanimljive i sporne i tragikomične ali nikada dosadne situacije.   

 

2011. godina je prelazna godina za WTCC po pitanju primene novog pravilnika. Timovi imaju pravo da koriste i nove turbo motore od 1,6 litara ali i stare benzinske i dizel motore. Ipak, svima je u interesu da se što pre počnu pripremati za sledeću 2012. godinu kada će turbo 1,6l varijanta takozvanog "FIA svetskog motora" biti obavezna.

 

Chevrolet naravno odmah kreće sa novim Cruze modelom 1,6T. Nije još potpuno jasno da li je četvrti Cruze deo fabričkog RML tima ili ima samo njegovu podršku, niti da li će učestvovati na svim trkama. Bamboo Engineering je trenutno prijavljen sa dva starija Lacetti modela, ali se govori da će vrlo brzo i oni dobiti novi Cruze, u idealnom scenariju možda već i od drugog trkačkog vikenda na stazi Zolder.

 

BMW je ponudio privatnicima novi 320TC, koji je naišao na vrlo dobar prijem. Osim novog 1,6 turbo motora, BMW TC ima i novi sekvencijalni menjač sa 6 brzina. Prijavljen je i jedan usamljeni prošlogodišnji 320si.

 

SEAT, odnosno Sunred kao jedini tim koji je ostao sa SEAT automobilima, i dalje istrajava na TDi motoru. Model sa novim motorom trebao bi navodno da se pojavi "u toku leta", što je dosta širok pojam. SEAT će dakle verovatno prepoloviti šampionat na dva za njega sasvim različita dela: prvi tokom kojeg će i dalje koristiti prednosti ali imati i mane dizel agregata, te drugi deo tokom kojeg će početi da upotrebljava verovatno još nedovoljno testirani novi motor u verovatno još nedovoljno optimizovanom novom modelu. Ostaje da se vidi kako će se to generalno odraziti na uspeh Sunred-ovih vozača, gledajući sezonu u celini.

 

Volvo posmatra ovu sezonu kao probnu, i ulaže u nju samo jedan automobil sa klasičnim benzinskim motorom, kojeg ne namerava da menja. U zavisnosti od uspeha tokom ove godine Volvo će odlučiti da li će se svom snagom i sa punom ekipom uključiti u WTCC od 2012. godine.

 

Po rečima popularnog i harizmaticnog Tom Coronel-a, koji je nakon dugog niza godina provedenih za volanom raznih SEAT modela prešao u BMW, novi WTCC automobili imaju više snage, dosta su živahniji, sa boljim ubrzanjem i efikasnijim kočenjem, mnogo zanimljiviji za vožnju. Nadajmo se da to obećava i još bolje trke.

 

 

 

Image

 

Image

Image

 

Image

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here