2019 Porsche 718 Spyder i 718 Cayman GT4

0
85

Porsche je uveo atmosferske šestocilindrične modele u platformu 718 preko modela 718 Spyder i 718 Cayman GT4. Ovi modeli do sada su koristili samo četorocilindrične turbo agregate.

Šestocilindrični motor je prerađena verzija agregata koji se trenutno koristi u modelu 911. Novi motor se vrti do 8.000 obrtaja i proizvodi 420KS. Maksimalni obrtni momenat je 500Nm u rasponu od 5000 do 6800 obrtaja.

Porsche nije objavio kolika je težina novih modela, ali je saopštio podatak o ubrzanju od 0-100km/h za 4,4 sekunde preko standardnog šestostepenog manuelnog menjača, što je za dve desetinke brže od Boxstera i Caymana S i GTS. Maksimalna brzina Spydera je 300km/h, a GT4 301km/h.

Motor je opremljen filterom čestica i adaptivnom kontrolom rada cilindara. Deklarisana potrošnja je 11l/100km. Kočione čeljusti napravljene su od aluminijuma, a keramičke kompozitne kočnice su na listi opcija.

Revidirani su i ključni aerodinamički elementi. Nekoliko vizulenih detalja zajedničko je sa aktulenim generacijama Boxstera i Caymana, ali je GT4 dobio i zadnje krilo koje generiše 20% više vertikalne sile od u poređenju sa starim GT4. Oba nova modela imaju funkcionalan zadnji difuzor sa redizajniranim prigušivačem izduvnog sistema.

Oba automobila imaju prednji branik u GT stilu i spliter. Spyder nema zadnje krilo nego koristi konvencionlani zadnji spojler koji se podiže pri brzini iznad 120km/h. Zahvaljujući zadnjem difuzoru, kako navodi Porsche, ovo je prvi Boxster koji generiše aerodinamičku silu na zadnjoj osovini.

Porscheova aktivna kontrola ogibljenja je deo standardnog paketa, a automobili su niži za 30mm. Kontrola stabilnosti prilagođena je novim automobilima i može biti deaktivirana u dve faze. Oba modela poseduju i blokirajući zadnji diferencijal sa sistemom vektorske raspodele obrtnog momenta. Paket Clubsport za GT4 donosi i zaštitini kavez, aparat za gašenje požara i vozački pojas koji se pričvršćuje u šest tačaka.

Porsche je saopštio da je novi Cayman GT4 brži za više od 10 sekundi na Nirburgringu od svog prethodnika, što znači da je na nivou ili blizu rezultata nekadašnjeg supermodela Carrera GT.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here