Tržište: Pad prihoda Renaulta za 4,8%

0
195

Renault je u prvom kvartalu zabaležo pad prihoda za 4,8% usled nepovoljnih valutnih kretanja i povlačenja ovog proizvođača iz Irana prošle godine.

Prihod je opao na 12,53 milijardi EUR sa 13,15 milijardi u istom periodu prošle godine, saopštila je francuska kompanija. Kada bi se izuzeo efekat tržišta valuta, pad bi iznosio 2,7%.

Isporuke automobila ove marke na globalnom nivou umanjene su za 5,6%, na 908.348 vozila u prvom kvartalu. Prodaja je opala u svim regionima izvan Evrope, a samo je na domaćem kontinentu povećana za 2%. Renault je u Evropi, svom najvećem tržištu, ostvario pozitivan rezultat zhavaljujući dobroj prodaji novog Clia i restilizovane Dačije Duster.

Zbog povlačenja sa tržišta Irana, kompanija je zabeležila pad za 31% na tržištu Afrike, Bliskog istoka i Indije. U regionu Severne i Južne Amerike Renault je prodao 5,3% manje automobila nego prošle godine, a u azijsko-pacifičkom regionu, uključujuči Kinu, pad je iznosio velikih 18%.

Globalno tržište automobila u prvom kvartalu 2019. godine oslabilo je za 7,2%, pa u Renaultu kažu da su oni ostvarili bolji rezultat od proseka. Zvaničnici francuske kompanije očekuju da će povećati prodaju u narednom periodu, nakon što budu lansirani novi modeli.

Prodaja komponenti partnerima takođe je oslabila u pomenutom periodu. Nissan i Daimler su kupili manje dizelskih motora, a opala je i prodaja Nissanovih SUV modela koje za američko tržište proizvodi Renault.

Renault prognozira da će na nivou čitave godine ostvariti negativan rezultat od 1,6%. Očekuje se da će evropsko tržište automobila završiti godinu na nuli, pod uslovom da se izbegne takozvani tvrdi breksit, bez sporazumnog razlaza Evropske unije i Velike Britanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here