Inteligentni limiter brzine obavezan od 2022.

0
250

Novi automobili koji se budu prodavali u zemljama Evropske unije od 2022. godine moraće da budu opremljeni serijom bezbednosnih sistema uključujući inteligentni limiter brzine i tehnologiju koja može da detektuje kada je vozač umoran ili nekoncentrisan.

Evropska komisija usvojila je zakon koji je predložen prošle godine u nameri da poboljša bezbednost na putevima. Zakonske odredbe stupaju na snagu u maju 2022. godine za nove modele koji još nisu dizajnirani, a u maju 2024. godine za nove verzije modela koji su već na tržištu. Ove mere biće predmet formalnog usvajanja u Evropskom parlamentu i državama članicama Evropske unije u septembru.

Odlučeno je da novi automobili budu obavezno opremljeni novom inteligentnom asistencijom za brzinu (ISA), koja može da koristi GPS podatke i kamere za prepoznavanje znakova da ukaže vozaču na ograničenje brzine i, ukoliko ne bude isključena, ograniči brzinu vozila u skladu sa potrebom. To bi se postiglo smanjenjem snage motora.

Kompletnu listu obaveznih bezbednosnih sistema za putničke automobile čine:

– Napredno automatsko kočenje u vanrednim situacijama

– Upozorenje na napuštanje saobraćajne trake

– Intelignentna asistencija za brzinu

– Instalacija za ugradnju blokade u slučaju da je vozač u alkoholisanom stanju

– Upozorenje na umor i pad koncentracije vozača

– Stop svetla koja se aktiviraju u vanrednim situacijama

– Kamere za pogled unazad ili detektori

– Uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreća

Nekoliko sistema već je prisutno u mnogim modelima kao deo standardne opreme, delimično zbog toga jer je to uslov da dobiju maksimalnu ocenu na Euro NCAP bezbendosnim testovima.

Evropska komisija procenjuje da će ove mere spasiti više od 25.000 života do 2038. godine. Prema novim pravilima, proizvođači će morati da osiguraju razvoj sistema na način koji će ih učiniti prihvatljivim za korisnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here