Ženeva: Polestar 2

0
537
NAS SPONZOR

Još jedan električni krosover koji uskoro stiže na svetsko tržište sa velikim ambicijama je Polestar 2, proizvod odvojenog odelјenja za električne automobile švedskog Volva.

Novi model opisan je kao “prvi električni automobil koji će se nadmetati na tržištu oko Teslinog Modela 3”. Polestar je najavio početnu cenu od 39.000 EUR za budući osnovni model, ali će u prvih 12 meseci proizvodnja biti usmerena na početnu seriju koja će koštati oko 59.000 EUR.

Polestar 2 koristi Kompaktnu modelarnu arhitekturu (CMA), koja je upotrebljena i za modele Lynk&Co 01 i Volvo XC40. Automobil ima dva električna motora smeštena na dve osovine, pogon na svim točkovima i baterijsko pakovanje od 78kWh koje je integrisano u pod.

Polestar je saopštio da ovakva konstrukcija doprinosi čvrstoći šasije i smanjenju buke sa puta za 3,7dB u poređenju sa tradicionalnom šasijom.

Pogonski sklop proizvodi 405KS i 660Nm, a najavljeno je ubrzanje od 0-100km/h za manje od 5 sekundi. U ovom trenutku nije poznato da li će jeftinija varijanta imati slabije performanse. Proizvođač želi da postigne autonomiju od 500km.

Dizajn enterijera vuče korene iz aktuelnih Volvo modela, ali sadrži nove tehnologije, uključujuči novi multimedijalni sistem zasnovan na Androidu. Polestar navodi da ovaj sistem “pruža čvrsto i adaptivno digitalno okruženje u kojem mogu da koegzistiraju aplikacije i funkcije vozila”.

Na raspolaganju je serija Google servisa (Google Assistant, Google Maps sa specifičnim funkcijama i Google Play Store), a sve se kontroliše preko ekrana dijagonale 11 inča. Moguće je koristiti telefon kao ključ automobila. Polestar 2 sadrži poznate Volvo bezbednosne tehnologije, uključujući Pilot Assist poluautonomnu vožnju, LED matrix adaptivna duga svetla i automatsko kočenje u vanrednim situacijama.

Kabina je presvučena “naprednim tekstilom” koji će biti jedan od aduta za privlačenje budućih vlasnika Polestara 2. Ovaj automobil moći će da se kupi samo putem onlajn naručivanja, a veb stranica proizvođača već je spremna.

Proizvodnja ovog modela počinje u Kini početkom 2020. godine za tržišta sa upravljačem na levoj i desnoj strani.

Prethodni tekstŽeneva: SEAT el-Born koncept
Sledeći tekstŽeneva: Restilizacija Jaguara XE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here