Cupra predstavila koncept Formentor

0
252

Cupra je konceptom Formentor najavila svoj prvi samostalni model. Reč je o hibridnom plag-in krosover kupeu koji raspolaže sa 245KS. Automobil će biti premijerno biti izložen na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi.

Pod imenom Cupra već se prodaje model Ateca, ali je ovo prvi auotmobil koji nije zasnovan ni na jednom modelu sestrinske marke SEAT. Cupra je saopštila da Formentor nudi “benefite automobila visokih performansi uz SUV kvalitete”.

Koncept je niži od većine krosovera i ima oštru zadnju liniju krova, naglašene bočne linije, karoseriju u dve boje i istaknute zadnje bokove. Prednja maska vuče korene iz većeg SEAT Tarraca, a zadnjim krajem dominira LED traka čitavom širinom poklopca prtljažnika. Automobil će biti izložen u Ženevi u mat plavoj boji.

Cupra još nije objavila dimenzija vozila. Automobil moće da pređe oko 50km korištenjem samo električne energije. Snaga se prenosi na točkove preko DSG menjača sa dvostrukim kvačilom. Upotreba hibridnog sistema je u skladu sa SEAT-ovim planom da Cupra bude marka koja se odlikuje naprednim tehnologijama.

Formentor koristi Volkswagenovu DCC šasiju i blokirajući diferencijal sa sistemom progresivnog serva. Cupra naglašava da je sistem podešen tako da pruža vrhunsku upravljivost.

Za sada nisu objavljene slike enterijera, a Cupra navodi da je upravljač presvučen kožom i da su tu sportska sedišta, tamni hromirani trim na centralnoj konzoli, digitalna isntrument tabla i ekran za multimediju dijagonale 10 inča.

Serijska verzija Formentora stiže na tržište 2020. godine, a Cupra planira da postigne prodaju od 30.000 primeraka u periodu od tri do pet godina. Ova marka prošle godine je prodala 14.400 automobila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here