PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiSagmajster treći uzastopni put na Dakaru

Sagmajster treći uzastopni put na Dakaru

-

 

Gabor Sagmajster i njegov tim će početkom naredne godine biti po treći uzastopni put na Dakar reliju. Tim povodom, održana je konferencija za štampu u Hotelu „Hajat" na kojoj su prisutni upoznati sa detaljima organizacije puta u Južnu Ameriku.

Predstojeći Dakar će po navodima organizatora biti daleko teži nego prethodni, a sve to je na konferenciji potvrdio i Gabor Sagmajster i njegov mehaničar Marko Kokunović. Sagmajster i njegova ekipa su za ovu godinu sponorisani od Euro Petrol kompanije, kao i niza drugih sponzora koji su mu omogućili da obezbedi neophodne finansije za odlazak na Dakar 2011. Za one koje to zanima, okvirni budžet za jednog motociklistu sa pretenzijama da završi reli je oko 100.000€.

Image

 

Gabor će i ove godine voziti KTM 690, sa kojim je i ranije nastupao. Motocikl je potpuno repariran i pripremljen u saradnji sa austrijskom kompanijom tako da se očekuje da će robusni KTM savladati i predstojećih 9500km, koliko je ukupna dužina predstojećeg relija.

Image

 

Kao što smo već pisali, Gabor je istakao da će ove godine navigacija biti dosta teža zbog smanjenog radijusa u kojem će GPS sistem biti aktivan što će omogućiti nešto ravnopravniju brobu između fabrički podržanih vozača i privatnika. Razlog više da treba očekivati neizvesniji reli je da će takmičari koji koriste novu KTM mašinu sa 450ccm agregatom imati, kako je i sam Sagmajster izjavio, nešto više šansi da im se desi neki kvar s obzirom da novi agregat baziran na onom iz MX takmičarskih mašina, i pored toga što koristi ojačane komponente, nije prošao dugotrajne relije. Slična nepoznanica je menjač na KTM 450 mašini koji je pozajmljen sa kvoda, pa ljudi iz KTM-a nisu sasvim sigurni da li može da izdrži kompletan reli.

Image

 

Gabor je, na pitanje kakav rezultat očekuje, izjavio da na osnovu kvaliteta vozača procenjuje da bi ovogodišnji reli mogao da završi oko 40-tog mesta (tačnije, njegove reči su da on očekuje 42. mesto). Učesnik relija 2009. godine, Božo Ristić, je bio jedan od sportsita koji je takođe prisustvovao konferenciji i koji je Gaboru poželeo da pored završetka relija pokuša da se malo više trka, tj. da se malo više bori za poziciju.

U tom svetlu, Sagmajster je najavio da će ovogodišnji reli imati čak nekoliko specijala dužih od 800km, a da će se dosta kilometara voziti po isušenim rečnim koritima što je po njegovim rečima izuzetno težak teren na kome na svakom koraku vrebaju iznenađenja.

{youtube}FgQIGA-ac8I?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Ostaje samo da odmah nakon novogodišnjeg slavlja, počnemo da pratimo reli – pre svega zahvaljujući Eurosport Srbija kanalu, koji nam svakodnevno donosi najzanimljivija dešavanja sa najtežeg relija na svetu – Dakara.

Gaboru Sagmajsteru i njegovim članovima tima ostaje da poželimo da ponove ono što su uradili i tokom protekle dve godine – da završe reli.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.
- Advertisment -