NK MOTO TEST: Piaggio Beverly 300ie

0
8317
Image

Image 

Pozna jesen i dnevna temperatura od skoro 20 stepeni C, užasne gužve u radno vreme i još užasnije u periodu od 17-19 časova. Bolje uslove za test maksi skutera teško možete zamisliti.

Prvo sedanje na novi Beverly, čak i onima koji nisu mnogo vozili prethodnu generaciju, odmah govori da je u pitanju još oštriji "skalpel" uz čiju pomoć će i prosečni "doktori" sa lakoćom da se probijaju kroz gradsku vrevu. Brzo, efikasno, sigurno i sa stilom, naravno.

Image

Dugogodišnja italijanska tradicija vožnje skutera se jasno odslikava i na ponudu italijanskih proizvođača. Na raspolaganju imate zaista široku paletu skutera koji, svaki za sebe, imaju svoje mušterije. Beverly je tipično gradsko oruđe i zbog tog uskog fokusa svoj posao radi zaista besprekorno. Piaggio je od 1991. do danas prodao preko 270.000 jedinica ustanovivši se kao lider u kategoriji skutera sa velikim točkovima.

Novu generaciju smo predstavili na sajtu, a slike skutera ste mogli videti i kada smo bili na domaćoj promociji modela za 2010.

 

Šta ima novo?

Piaggio je posle veoma uspešne decenije odlučio da kompletno restilizuje i tehnički osavremeni Beverly. Rezultat je, već sada možemo reći, jasan pomak unapred. Kao i uvek, dizajn je subjektivna kategorija pa ljubitelji aktuelnog Beverly mogu negodovati na novi dizajn, ali iz našeg iskustva tokom testa, većina zainteresovanih je bila zadovoljna novim dizajnom.

Image
Večna borba stare i nove generacije… Rekli bi smo da u ovom slučaju stara garda nema argumente

Upadljivi noviteti, kada govorimo o dizajnu, je kvadratni prednji far sa dvostrukim ogledalom, kao i LED dnevna svetla koja imaju ulogu pokazivača pravca. LED svetla su iskorišćena i u konstrukciji zadnjeg stop i pozicionog svetla.

Image
A koliko može da razvije? Jedan od brojnih zainteresovanih za vrlo upadljiv i lep skuter 

 

Komandna tabla je modernizovana – tri pokazivača (brzinomer, temperatura rashladne tečnosti i stanje goriva) oivičeni metalnim prstenovima sa plavim pozadinskim osvetljenjem. Nova komandna tabla pored dobre čitljivosti vozaču pruža i niz drugih informacija zahvaljujući LCD displeju kojim se upravlja (odnosno menja prikaz informacija) pomoću tastera na desnoj ručici – MODE.

Image

Image Image

 

{youtube}TQrSZ6h-hng?qv=hd720|640|360{/youtube}

Piaggio je uložio dosta truda da boja skutera bude još značajniji deo izgleda, pa je telo skutera izrađeno u dve boje, s time da su sedište i delovi rama oko njega u istoj boji. Ukratko u pitanju je tipično italijanski proizvod na kome su i najsitniji detalji usklađeni kako dizajnom, tako i izgledom kako bi novi Beverly bio i prevozno sredstvo, ali i modna "aksesorija".

Image

Image

Image

Nova geometrija rama sada omogućava udobnije sedenje, pogotovu višim vozačima – što će pogodovati domaćim, po definiciji visokim, vozačima. Prednja teleskopska viljuška u kombinaciji sa duplim podesivim (četiri položaja) amortizerima nudi više komfora, pored poboljšanih voznih karakteristika. Sedište se otvara pritiskom na dugme, a moguće ga je otvoriti i pomoću poluge koja se nalazi u pretincu za rukavice. Prostor za kacige je dramatično uvećan zbog smanjenog prečnika zadnjeg točka (sada 14" 140/70) i sada moguće smestiti dve džet kacige, a specijalitet je i unutrašnje osvetljenje prtljažnog prostora. Napred je ostao točak prečnika 16" kao i kod prethodnika.

Image 

Prednji kočioni disk je najveći (300mm) u klasi, a za 40mm većeg prečnika nego kod prethodnog modela, dok je pozadi disk prečnika 240mm. Prednje plivajuće dvoklipne čeljusti u kombinaciji sa jačim kočionim cilindrom obezbeđuju daleko bolje kočione performanse u odnosu na prethodnika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here