Prvi utisci: Fiat 500X City Look 1.6

0
2218

Fiat je od starta modela 500L napravio dosta varijanti ovog modela baziranoj na istoj platformi. Tako se par godina nakon lansiranja modela koji se pravi kod nas u Kragujevcu, na red došao i model 500X. U eri krosovera i svih mogućih „džipolikih“ oblika, ovo je bio sasvim očekivan i logičan potez. Za nas interesantno, 500X se na pravi kod nas već u SATA fabrici (grad Melfi) u Italiji.

U poređenju sa 500L modelima, spolja 500X najviše podseća na 500L Trekking varijantu, najviše zbog „pojačanih“ plastičnih rubova. U stvari, na prvi pogled svi ovi modeli su kao „jaje jajetu“, pa je potrebno pažljivo zagledati sve detalje. Možda i najbitnije, gornji deo karoserije je drugačiji i kraći nego kod 500L, pa i to daje bolju liniju. Uglavnom, sve ove varijacije doprinose da 500X izgleda primamljivije za oko. Ovo su potvrdili i vlasnici starog 500L sa kojima smo pričali, pa je prvi utisak po pitanju dizajna pozitivan.

Utisak ostaje sličan i kod enterijera, jer je i ovde napravljeno dosta korekcija koje kada se saberu prave veliku razliku. Pozicija sedenja i sama sedišta su bolja, što omogućava povećanju udobnost na nešto dužim relacijama. Logično, modernizovan je info-zabavni sistem uz promenu centralne konzole i pratećih tastera. Volan je kod 500X sada mnogo bolji, jer nije previše u retro fazonu. Centralni deo je isti kao i ranije, ali je obruč moderniji, a položaj tastera na njemu prikladniji.

Što se tiče pogona, 500X se nudi sa pet opcija motora. Na testu smo imali najslabiju opciju – 1,6 atmosferac sa deklarisanih 110 KS. Na nekim tržištima ovaj motor nije ni u ponudi, što nagoveštava o mogućnostima istog. Problem je dosta nepovoljnom odnosu snage i potrošnje gorive, naročito u gradskim uslovima. Tako smo nakon prvog sedanja u 500X i vožnje kroz grad zabeležili potrošnju od preko 10 litara.

Model koji smo imali na testu je bio u Lounge paketu opreme, što podrazumeva dosta toga. Automatski dvozonski klima uređaj, 17“ aluminijumske točkove, podešavanja vozačkog sedišta u lumbalnom delu, fin naslon za ruku, sedišta presvučena kombinacijom tkanine i veštačke kože, pomenuti infotiment sistem sa bluetooth podrškom i tako dalje. Aktuelna „promo“ cena za ovaj model je 14990 evra.

Prethodni tekstŠkoda letnja prodajna akcija – popusti na dizele u prvom planu
Sledeći tekstMINI: Letnja ponuda za Countryman modele sa lagera

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here