Tržište: Usporen rast prodaje električnih automobila

0
251

Prodaja električnih i plag-in hibridnih automobila u Evropi doživela je značajno sporiji rast u prvoj polovini godine u poređenju sa istim periodom prošle godine zbog ograničene autonomije veozila i sporog širenja mreže za punjenje baterija.

Od početka godine do kraja juna na evropskim tržištu broj novih registrovanih automobila iz ove kategorije prastao je za 33%, dok je u istom periodu prošle godine taj rast iznosio 55%, navodi se u podacima konsultantske kuće EY. Velika potražnja za ovakvim vozilima u Nemačkoj nije bila dovoljna da nadomesti slab rast na tržištu Velike Britanije.

“Električni automobili za sada su specifičan proizvodi. Infrastruktura za punjenje i dalje je neadekvatna, a dostupni modeli uglavnom ne nude dovoljno dobru autonomiju”, navodi se u saopštenju kompanije za tržišne analize.

Proizvođači automobila u Evropi su izloženi pritisku da ispune nove stroge propise o smanjenju emisija CO2, koji će biti uvedeni do 2020. godine.

Proizvođači, među kojima su BMW, Daimler i Volkswagen, predstaviće seriju novih električnih modela u narednim godinama. Analitičari očekuju da će se situacija promeniti tek srednjeročno, a ne kratkoročno i da će se električni pogoni najpre utvrditi u segmentu luksuznih vozila kao ozbiljna alternativa benzinskom i dizelskom pogonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here