Tržište: Veliki rast prodaje malih SUV modela

0
350

Prodaja malih SUV modela u Evropi ove godine će nadmašiti uobičajeni tempo rasta iz prethodnih godina, pošton ovimodeli navode kupce da u sve većem broju napuštaju tradicionalne hečbek modele.

Analitičari firme LMC Automotive očekuju da će prodaja u ovom segmentu do kraja goidne biti veća za 400.000 u odnosu na prošlogodušnji rezultat od 1,4 miliona prodatih automobila. Prognozirano je da će novi mali SUV modeli Volkswagen grupe, Citroena i Opela pojedinačno premašiti broj od 100.000 prodatih primeraka u 2018. godini.

U prva tri meseca, VW T-Roc, Citroen C3 Aircross i Opel Crossland X ušli su na listu deset najprodavanijih i zauzeli šesto, sedmo i osmo mesto sa po više od 25.000 prodatih primeraka u tom periodu.

U međuvremenu, restilizovana Dacia Duster potisnula je Opel Mokku sa treće pozicije sa prodajom od 46.517 primerka i nalazi se iza Renault Captura na prvom i Peugeota 2008 na drugom mestu.

Nedavno lansirana SEAT Arona prodata je u prvom kvartalu u solidnih 17.696 primeraka i blizu je ulaska među prvih deset.

“Tržište je eksplodiralo. Za sledeće četiri godine projektujemo neverovatan rast, oko 40%, sa svim novim modelima koji dolaze”, izjavio je za Autonjuz (Autonews) šef Nissanavog evropskog odelenja za planiranje proizvoda Ponz Pandikutira.

LMC Automotive prognozira da će prodaja malih SUV modela u 2019. godini biti blizu 2 miliona, dok bi 2022. godine trebalo da dostigne 2,3 miliona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here