Porscheov električni sportista zove se Taycan

0
292

Porsche je saopštio da će se njegov prvi potpuno električni sportski model zvati Taycan. Reč je o serijskoj verziji koncepta Mission E, čija se premijera podudara sa obeležavanjem 70 godina proizvodnje sportskih modela ove marke.

Taycan je reč iz evroazijskog govornog područja koja se prevodi kao “živahan mladi konj”, što je referenca na amblem nemačke marke.

Naš novi sportski električni automobil je snažan i pouzdan. To je vozilo koje može konzistentno da prelazi velike razdaljine, što je ovaploćenje slobode”, saopštio je šef Porschea Oliver Blume.

Taycan pokreću dva električna motora koja zajedno proizvode više od 600KS, a najavljeno je ubrzanje iz mirovanja do 100km/h kraće od 3,5 sekundi. Autonomija vozila je veća od 500km sa jednim punjenjem baterija prema NEDC standardu.

Potpredsednik Porscheovog programa za baterije električnih modela Štefan Vekbah rekao je da Taycan “mora da bude Porsche pre svega” i da mora da isporuči konstantne i repetativne performanse. “Ne može da žrtvuje performanse”, naglasio je Vekbah.

Taycan je prvi model u seriiji koja je deo šire strategije elektrifikacije u Porscheu. Ovaj proizvođač očekuje da će do 2025. godine automobili sa hibridnim i potpuno električnim pogonom činiti 25% prodaje ove marke.

Porsche će udvostručiti ulaganja u elektrifikaciju sovjih vozila na više od 6 milijardi EUR do 2022. godine. Oko 512 miliona EUR biće uloženo u razvoj varijanti zasnovanih ma konceptu Mission E.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here