Novi bezbednosni sistemi obavezni od 2021. godine

0
356

Evropska komisija usvojila je paket novih pravila koja obavezuju prozvođače automobila da od 2021. godine u sva nova vozila ugrađuju 11 novih bezbednosnih sistema.

Procenjuje se da će, zahvaljujući novim tehnologijama, u periodu od 2020. do 2030. godine u saobraćaju biti spaseno 7.300 života i sprečeno 38.900 slučajeva teških povreda.

Kompletna lista koja postaje obavezna od 2021. godine izgleda ovako:

– Napredni sistem automatskog kočenja u vanrednim situacijama

– Priprema za ugradnju detektora alkohola (za vozila čiji su vlasnici višestruki alkoholni prestupnici)

– Detekcija umora i pada pažnje vozača

– Uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće

– Stop signal za vanredne situacije (treperenje stop svetla u slučaju jačeg kočenja)

– Frontalna zaštita za putnike u punoj širini i poboljšani pojasevi

– Povećanje zone zaštite za glave pešaka i biciklista i bezbednosno staklo za slučaj sudara

– Inteligentna asistencija za kontrolu brzine vozila (kombinacija prepoznavanja saobraćajnih znakova i ograničenja brzine)

– Asistencija za držanje saobraćajne trake

– Bočna zaštita putnika u slučaju udara u stub

– Kamera za pogled unazad ili sistem za detekciju

Procenjuje se da sistem automatskog kočenja, koji se aktivira ukoliko vozač ne reaguje na vreme, samanjuje broj udara u zadnji kraj vozila za 38%. Kamere koje vozaču prikazuju situaciju iza vozila od skoro su obavezne u vozilima u Americi i procenjuje se da će samo ovaj sistem godišnje spasavati 95 života u toj zemlji.

Sve ove sisteme od 2021. godine moraće da imaju i kombiji, osim napredne tehnologije automatskog kočenja u vanrednim situacijama.

Broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama u zemljama Evropske unije smanjen je za 43% u periodu od 2005. do 2015. godine, ali nadležni zaduženi za bezbednost nisu zadovoljni što je stopa umanjenja usporena od 2014. godine. Prošle godine, na putevima u Evropskoj uniji poginulo je 25.300 ljudi. Projekat Vizija nula (Vision Zero) ima za cilj da do 2050. godine približi nuli broj pogibija i teških povređivanja u saobraćaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here