Nissan najavio 1,2 litarski trocilindar

0
1650
Image
NAS SPONZOR

 

Nissan je najavio da će novi trocilindar biti korišćen za pogon nove generacije modela Micra, a da će motor isporučivati snagu 1,5 litarskog atmosferskog agregata. Za razliku od trocilindara koje imamo prilike sada da koristimo, mali trocilindar neće biti „mrtvo slovo na papiru". Što? Motor ima i kompresor.

Nissan će za novi motor koristiti sve moderne tehnologije kao što su direktno ubrizgavanje goriva, varijabilno vreme otvaranja ventila, nisko-frikcione komponente motor i start&stop sistem. Motor sa kodnom oznakom HR12DD koristi Eaton TVS kompresor, koji se odlikuje malim troškovima snage (zbog principa rada kompresora, naravno).

Pored toga, motor radi po Miler ciklusu, kojeg konstruktori motora ređe koriste. Miler ciklus je sličan Etkinsonovom ciklusu, odnosno usisni ciklus je sličan. Usisni ventil je zatvoren još pre donje tačke kretanja klipa, pa se tako efektivni komresioni odnos smanjuje u odnosu na ekspanzioni zato što je kompresioni ciklus kraći od ekspanzionog. Nissan trocilindar ima kompresioni odnos 9:1, dok je ekspanzioni ciklus čak 13:1, što dovoljno govori koliko se rano usisni ventil zatvara.

Rezultat je povećanje snage i efikasnosti. Nissan tvrdi da će novi motor emitovati 95g/km CO2, dok se najavljuje snaga od oko 95KS i 140Nm, što je otprilike slično onome što 1,5 litarski atmosferski motori proizvode.

Prethodni tekstBeoauto: Popusti od 5 i 10% na sve modele
Sledeći tekstFord Mondeo Sport
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here