Prvi utisci: Nissan Navara 2.5 dCi LE

0
10098
Image

 

S vremena na vreme dobijemo ponudu da testiramo vozila koja nisu namenjena širokom krugu vozača. Jedno od tih vozila je i Nissan Navara, kojeg sam imao priliku da vozim krajem maja meseca. Blog izveštaji o test vozilima bi trebali da budu pisani tokom same test vožnje, ali gomila obaveza i godišnji odmori su kompletno promenili planove, pa moje utiske tek sada uspevam da napišem (i začinim fotografijama).

Za test Navare je bio zadužen Boris Stanojević, kao jedini iz šireg kruga redakcije sa iskustvom i željom za terenskom vožnjom. Ostali test vozači su mahom "urbanisti" i daleko radije bi provozali tog pikapa  po magistralnom putu nego što bi se vrzmali sa ogromnim kamionom po bespuću sa šansom da moraju da obuvaju čizme i zovu lokalne vlasnike traktora da ih izvlače iz, bukvalno, nebranog grožđa.

Image

 

Dok čekamo da Boris završi test, evo mojih utisaka o vožnji Navare, koja je za 2010. godinu restilizovana. Restilizacija obuhvata nešto dublji prednji branik, drugačiji poklopac motornog prostora, kvalitetniju plastiku u unutrašnjosti, bogatiju serijsku i dodatnu opremu (sada je moguće poručiti kameru za pomoć pri parkiranju, npr.) i unapređene motore.

Image

 

Navara je deklarisana kao pikap „srednje veličine". Monstrum od skoro tri tone (2t prazan) i 5,22m dužine se teško može okvalifikovati kao vozilo srednje veličine osim ukoliko niste amerikanac, gde Nissan zaista i nudi pikap „pune veličine" – Nissan Titan. Šta očekivati od nacije koja V8 agregat zove "small block" (mali blok)?

Image

 

Za evropska tržišta su namenjeni isključivo dizel motori, dok se jedini benzinac u neizmenjnoj formi nudi još od kako je predstavljena Navara u karoseriji D40 2005. godine. 4,0 V6 benzinac proizvodi 265KS i nudi se na tržištima kao što su Severna i Južna Amerika, Australija, Južna Afrika i Azija. Za neke od tih tržišta i evropske kupce u ponudi se nalaze i dva dizela. 2,5 litarski četvorocilindrični dCi motor je za model iz 2010. unapređen i proizvodi 190KS/450Nm, dok je novi motor u ponudi 3,0 V6 dCi sa 240KS/500Nm. Manuelni menjač je standardan, dok je automatski na spisku opcione opreme.

Testirani automobil je bio u LE opremi, odnosno na raspolaganju smo imali skoro sve pogodnosti koje se nude u klasičnim automobilima, iako smo za Navaru imali drugačiji putni nalog – onaj namenjen teretnim vozilima, kao i nalepnicu sa ograničenjem od 100kmč na zadnjem delu vozila.

Image
 

LE oprema sadrži digitalnu dvozonsku klimu, tempomat, ograničavač brzine, CD/MP3 audio sistem i 6CD šaržerom, Bluetooth, multifunckionlni upravljač, snezori za kišu, prednje/bočne vazdušne jastuke i vazdušne zavese, elektropodesive spoljne retrovizore, podizače svih stakala, ABS i ESP. Što se terenskih sposobnosti tiče tu je reduktor i automatska blokada zadnjeg diferencijala.

Image
 
Image Image
Image Image
 
Image
 

Preuzimanje Nissan je u delu Novog Beograda gde zbog prostranih bulevara i širokih trotoara možete prenebegnuti dimenzije vozila u kome se nalazite. Pa ipak, po penjanju u kabinu vozila bilo je jasno da je Navara impozantno prevozno sredstvo, kao i da je prvenstvena namena vozila da bude radno vozilo i pored mnogo dodatne opreme, koje se ne bi postideo ni jedan putnički automobil iz srednje klase.

Image
 

Dugačka palica menjača, nalik onima koje ste do pre 10-tak godina imali prilike da viđate u vozilima GSP-a, vrlo tvrdo kvačilo i upravljač na kome se težina Navare jasno oseća i pored servo pojačavača. Motor je vrlo snažan, a obrtni moment od 450Nm omogućava da Navara prosto poskoči od oko 2500 obrtaja. Naravno, već nešto preko 3000 obrtaja dotok snage prestaje, pa ste dužni da brže-bolje menjate stepene prenosa ukoliko želite agresivnije ubrzanje. Menjač je tipično spor i robustan, kakav treba i da bude kod terenskih vozila tako da priče o brzoj promeni prenosa treba shvatiti uslovno.

Image
 

Tek kada smo prešli Brankov Most i ušli u stari deo grada, dimenzije su tada dobile pravu razmeru. Čak i Land Cruiser V8 je bio lakši za manevrisanje (doduše bio je kraći i sa kraćim međuosovinskim rastojanjem).

Postoji izreka koja savršeno opisuje kako se osećate za volanom Navare u gradskom okruženju – „Kao slon u staklarskoj radnji". Međutim, zbog zaista impozantnih dimenzija vozila, svi ostali učesnici u saobraćaju, pa čak i oni sa modernim SUV vozilima će Vas sa zadovoljstvom sačekati dok se uparkirate ili odlučite gde imate više šanse da se provučete, a da ne pregazite neko parkirano vozilo.

Upotrebna vrednost? Ukoliko imate žarku želju da imate najveći automobil u komšiluku, Navara je pravi izbor. Cena od 28.500€ za bazni model pa do 40.000€ za najbogatije opremljeni je daleko niža nego bilo šta drugo iz klase SUV vozila. A efekat je još bolji, verujte. Iz čiste radoznalosti lagani prolazak kroz Strahinjića Bana u subotu uveče je privukao više pažnje nego što je gospodin u belom Ferrari California koji je vozio nekoliko vozila ispred nas. 

Image

 

Prave sposobnosti Navare su daleko od Strahinjića Bana. One se nalaze u brdskim i planinskim krajevima, gde će ogromni klirens, 4×4 vuča i  17" terenski pneumatici sa lakoćom omogućisti probijanje po raznom bespuću, a da pri tome u tovarnom delu vozila imate do 800kg tereta ili da vučete prikolicu težine do 3t (750kg ako je bez kočnica).

Image Image
 
Image
 
Image
Ukoliko ste preduzetnik ili naprosto sami zidate svoju kuću/soliter – Navara je rešenje "tri u jednom". Imate dobro opremljen automobil, mogućnost da prevezete dosta tereta i… veliki automobili uvek privlače pažnju.
 

Loša strana odličnih terenskih sposobnosti se ogleda u tome što je zadnje vešanje sa krutom osovinom, a to znači da vožnja po magistralnim putevima zahteva vrlo oprezne prolaske kroz krivine. Zadnje vešanje, pogotovu kada zadnji deo automobila nije opterećen teretom, ne voli da naglo menja pravac, a ponajmanje mu se dopada da tokom promena pravca mora da amortizuje neravnine. Poskakivanje po putu u 2t teškom vozilu nije nimalo prijatan način putovanja.

Image
 

Na autoputu četvorocilindrični dCi može vrlo lako da pogoni Navaru do zakonskog ograničenja brzine (namenjeno putničkim vozilima), ali i da ga solidno prebaci. Verujemo da će V6 dizel sa još većom lakoćom obavljati snažna ubrzanja (uzimajući u obzir gabarite), ali da će vas i još lakše dovoditi u nezgodne situacije. Kočioni sistem je masivan, kako i očekujemo da bude na 2t teškom vozilu i svoj posao obavlja bez problema – Napred diskovi prečnika 296mm, dok su pozadi doboši (proverena kombinacija za vozila koja se dosta voze van asfalta).

Specifikacije: Nissan Navara 2.5 dCi
Tip motoraÈetvorocilindrièni komon-rejl turbo dizel
Radna zapremina2488ccm
Tip menjačaŠestostepeni manuelni
Maksimalna snaga@obrtaji190KS (140 kW) pri 4000 obrtaja
Maksimalni moment/obrtaji450 Nm pri 2000 obrtaja
Fabrički deklarisane performanse
Maksimalna brzina180 km/čas
Ubrzanje 0-100km/čas10.8 s
Prosečna potrošnja (grad)10.6 l/100km
Prosečna potrošnja (autoput)7.3 l/100km
Prosečna potrošnja (mešovito)8.5 l/100km
Dimenzije vozila
Težina1960 kg
Dužina5222 mm
Širina1848 mm
Visina1913 mm
Međuosovinsko rastojanje3200 mm
Zapremina prtljažnika0 l
Zapremina rezervoara80 l
Klirens228 mm
Cene baznog i testiranog modela
Naziv baznog modelaNavara DC 2.5 dCi XE
Cena baznog modela28500 EUR
Naziv testiranog modelaNavara DC 2.5 dCi LE
Cena testiranog modela33900 EUR
Godina pojavljivanja modela2010

 

U gradu se Navara može još i nekako voziti, ali parkiranje je pakao. U bukvalnom smislu te reči. Potrebno je od dva (paralelno) do tri (koso) parking mesta da bi ste smestili nisanovo kamionče. Pronaći tri vezana parking mesta u centru grada, pogotovu tokom vikenda je pravi podvig Naravno, uvek ostaje opcija kojoj rado pribegavaju vasnici svih vozila ovih gabarita. Jednostavno ga ostavte na ulici, a ostali nek se snalaze.

Image

 

Navara se isporučuje kao "diplo kabino", odnosno moguće je smestiti 4 odrasle osobe u putnički prostor. Taj prostor, pogotovu za putnike na zadnjoj klupi nije posebno prostran, pa treba imati ovo na umu ukoliko. Takođe treba da napomenemo da je Navara imala problem sa strukturnom čvrstinom šasije, kao i sa sporim reagovanjem vazdušnih jastuka što je EuroNCAP ocenio sa samo jednom zvezdicom. Naknadno su izvršene korekcije, pa je automobil ocenjen sa tri EuroNCAP zvezde – što ga je učinilo najsigurnijim vozilom u klasi.

{youtube}flv4FIIz8pI?qv=hd720|640|360{/youtube}
Gradska vožnja

 

Ukoliko planirate da kupite Navaru kako bi ste impresionirali komšiluk i da je vozite u gradu, naš savet je jednostavan. Automatik je nezaobilazan. Manuelni menjač ide u paru sa vrlo tvrdim kvačilom, koje su vašeg autora podsetile na starije sportske automobile opremljene isto tako tvrdim kvačilom od kojega su nenaviknutim vozačima vrlo brzo kretali grčevi u mišićima leve noge.

Prosečna potrošnja tokom vožnje u urbanim uslovima je bila oko 12l/100km, što je priznaćete prilično dobro? Za vozilo teško 2000kg (prazno).

Dok ne stigne drugi tekst, sa težištem na terenskoj vožnji, pogledajte slike u našoj galeriji, a cene Navara modela možete pogledati na zvaničnom Nissan sajtu ili u našem cenovniku.

Zakazivanje test vožnje i konkretne uslove o prodaji Navare i drugih Nissan modela možete obaviti u nekom od prodajnih salona Nissan Srbija.

{nkdata id=20, diler}

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here