24h Spa: Posle Le Mansa, još jedna pobeda za Porsche

0
868
Image

 

BMS Scuderia Italia posada je u vođstvu bila samo tokom 40 minuta, ali su to ujedno bili i najvažnijih 40 minuta 24-časovne trke vožene u belgijskim Ardenima. Schnitzer BMW posada je nakon 22 časa vođstva imala problem sa prednjim vešanjem i to je preokrenulo kompletnu trku u korist Porsche posada koje su osvojile pozicije 1-2.

Na 40 minuta do kraja trke BMW #79 kojom je upravljao Dirk Werner je imao kvar na prednjem levom delu vešanja, što je M3 GT2 poslalo pravo van staze u zaštitni zid. Jedan krug prednosti Schnitzer posade, koji su mukotrpno pravili tokom 22 časa trke je nestao za samo nekoliko sekundi. Italijanski endurans specijalisti BMS Scuderia Italia su nakon trećeg osvojenog mesta na 24 časa Le Mansa zabeležili pobedu na 24 časa Spa što je njihova peta klasna i druga pobeda u generalnom plasmanu na ovoj trci.

Image 

 

Dirk Werner je izjavio: „Već sam vozio nešto sporije, zaobilazeći bankine kako bih štedeo automobil. Tokom relativno sporog kruga nešto u automobilu se pokvarilo. Uspeo sam da odem do boksa, gde su naši mehaničari popravili problem sa vešanjem vrlo brzo.“

Za BMS Scuderia Italia su vozili isključivo fabrički vozači Porschea – Jorg Bergmeister, Romain Dumas, Wolf Henzler i vozač koji je do prošle godine bio u Porsche Junior timu – Martin Ragginger. Na papiru ova posada je bila najjača među prijavljenima na trci, ali do samog finiša oni nisu bili zvezde trke. BMS posada se kvalifikovala tek na 11. mestu, ali su tokom trke brzim odlascima u boks uspevali da se probiju do pobede, ostavivši iza sebe još jednu Porsche posadu IMSA Performance Matmut #16. BMS Scuderia posada je, što je vrlo zanimljiv podatak, odvezla kompletnih 24 časa trke bez zamena kočionih pločica.

Image 

 

Pobeda je za Bergmeistera i Raggingera bila lepa osveta za ono što im se desilo na 24 časa Nurburgringa, kada je njihov Porsche GT3R Hybrid imao kvar na motoru što je pobedu prosto poklonilo BMW posadi. Sada su uloge bile promenjene.

Romain Dumas je ove godine imao odličnu sezonu, pobediviši u generalnom plasmanu na 24 časa Le Mansa (za Audi) i na 24 časa Spa Francorchampsa (za Porshe).

Treće mesto je pripalo zlosrećnoj BMW posadi #79, za koju su vozili tri Dirka – Werner, Muller i Adorf.

Trku je završilo 24 od 40 posada, a ove godine na trci nije bilo posada iz GT1 klase. Najbrži na kvalifikacijama, AF Corse Ferrari #2 posada (Gimmi Bruni, Toni Vilander, Bert Longin i Eric van de Poele) je bila najbrža na trci ali je u ranim jutarnjim časovima učestvovala u incidentu sa vodećom GT3 posadom – Audi R8 LMS #50. Obe posade su nakon incidenta odustale.

Image

 

I druga Phoenix Audi posada #51 je nekoliko sati kasnije učesvovala u incidentu pa su dve posade koje su imale najveće izglede za pobedu u GT3 klasi odustale, što je pomoglo posadi #73 da pređe u vođstvo. Nažalost WRT Audi posada je u daljem toku trke imala problema sa elektrikom, pa su ispali iz trke za podijumski plasman. Na pet časova do trke, u tom trenutku vodeća posada, Marc VDS Ford GT je zapala probleme zbog pokvarenog anlasera i izgubila devet krugova tokom popravke. Vođstvo je nasledila posada #68 United Autosports Audi, koja je nedugo zatim imala problem sa servoom pa su i oni ispali iz trke za pobedom.

Na kraju je do pobede došla još jedna Porsche posada, ova za volanom Porsche GT3R modela, #53 Mulhner Motorsport (Jurgen Haring, Dimitrios Konatantinou, Arnaud Peyroles i Gilles Vannelet). Drugo mesto je osvojila posada Marc VDS Ford GT tima.

U GT4 klasi je nastupalo samo četiri posade, od kojih us čak tri imale velike probleme tokom prvog časa trke. Posada #70 Jota Aston Martin Vantage V8 (Simon Dolan, Sam Hancock, Roger Wills i Joe Twyman) je osvojila pobedu stigavši na cilj sa čak 165 krugova zaostatka za pobedničkom posadom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here