Novu F1 stazu u Austinu pravi Hermann Tilke

0
1775
Image
NAS SPONZOR

 

Nakon odluke da se Velika Nagrada SAD-a ponovo uvrsti u kalendar Formule 1, promoteri projekta objavili su da je kontoverzni Tilke odabran za projektanta nove staze koja će biti sagrađena u okolini grada u Teksasu do 2012. godine.

 

 

Osim toga, glavni rukovodilac projekta Tavo Hellmund je potvrdio da je zemljište, veličine od oko 800 jutara, na kojem će novi kompleks biti sagrađen već kupljen, te da je Tilke već uradio prvobitni idejni koncept trase.

 

Mnoge nepoznanice još uvek ostaju, a naravno sada se i opet u krugovima Formule 1 podiže bura i vode žučne diskusije oko ove odluke, kao što je to uvek slučaj kada su u pitanju Hermann Tilke i njegove staze.

 

Osnovno pitanje koje se postavlja je prvo naravno financiranje projekta. Kako piše analiticar ESPN-a Terry Blout, niko ne zna za sada da li Tavo Hellmund i njegova kompanija ima potrebna sredstva odnosno odakle će fondovi da dođu. Plan podrazumeva izgradnju tri milja duge staze i svih potrebnih infrastrukturnih objekata, što je investicija vredna između 200 i 300 miliona dolara.

 

Potrebna cifra mogla bi da bude i mnogo veća. Poređenja radi, nedavno je postojao plan da se u državi Vašington izgradi NASCAR ovalna staza od svega 0,75 milja. Projekat je trebao da košta 250 miliona dolara. Iako je NASCAR u Americi neuporedivo popularniji, projekat je morao da bude otkazan jer nije bilo zainteresovanih investitora.     

 

Ekonomija odnsno privreda države Teksas je međutim mnogo uspešnija i dinamičnija, pa ova ideja ima više šansi za uspeh. Potencijalni investitori verovatno će imati u vidu i činjenicu da 40% stanovnika Austina čine Latino Amerikanci odnosno Meksikanci, čija su interesovanja u pogledu auto sporta nešto šira nego kod prosečnih Amerikanaca koji su prvenstveno fokusirani samo na NASCAR. Tribine treba puniti sledećih deset godina, pa ovo nije bez značaja, pogotovo kada se uzme u obzir da je stanovnicima celog severnog dela SAD-a navodno lakše i jeftinije, ukoliko žele da prisustvuju jednoj F1 trci, da stignu do Montreala u Kanadi nego do Austina u Teksasu.

 

Još jedna trenutna nepoznanica koja bi mogla uticati na uspeh i posećenost je vreme održavanje trke. Pretpostavlja se logično da bi VN SAD-a trebala da bude vezana za VN Kanade, a to je poslednjih godina uvek sredina leta. Međutim, od maja pa sve do oktobra prosečna temperatura u Austinu iznosi 35˚C uz vlažnost vazduha od oko 80%, što su vrlo nepovoljni uslovi i za učesnike i za gledaoce, gotovo naj ekstremniji u toku celog šampionata.

 

Veliko ohrabrenje jeste što je Bernie Ecclestone izgleda duboko upleten u poslovni aspekt projekta, pošto su on i Tavo Hellmund dugogodišnji bliski prijatelju. Stari Bernie ako ništa drugo ima nepogrešivi njuh za dobar posao. Naravno, adaptacije bilo koje od postojećih vrhunskih američkih staza da bi bila usklađena sa striktnim pravilima FIA-a o stazama na kojima mogu da se održavaju Formula 1 trke koštala bi, kako se procenjuje, samo jednu desetinu gore pomenute potrebne svote. Ali da li je to važno ? Zarada bi verovatno bila manja… 

 

Drugo je pitanje da li sve može da bude završeno i spremno za održavanje Velike Nagrade SAD- a u roku od samo dve godine. Mnogi sumnjaju u to, pa je i Ari Straus, predsednik Monticello Motor Club staze na kojoj je prvobitno bilo planirano održavanje trke u Americi već iduće godine izjavio da su oni i dalje voljni da ugoste F1 cirkus barem godinu ili dve, ako Austin ne bude završen. "Kada god Ecclestone bude želeo da sedne za sto, mi smo spremni" rekao je Straus.

 

 

Image 

 

 

Tavo Hellmund opisao je odabranu lokaciju kao "ubitačno dobru". Nadamo se da je u pravu, jer lokacija može da bude, sada kada se zna da Hermann Tilke konstruiše stazu, od presudne važnosti. 

 

Zanimljivo je primetiti da su jedine 3 zaista izvanredne staze koje je Tilke do sada dizajnirao, a to su A1 Ring, Istanbul Park i Motorland Aragon, sve locirane na prirodno izrazito neravnom, gotovo brdovitom, terenu. Kao da iz nekog čudnog razloga Tilke uspeva da napravi dobre ili čak odlične staze onda kada je primoran da prati i da se adaptira na visinski promenljivu konfiguraciju zemljišta na kojem gradi. Kada dizajnira stazu na sasvim ravnom terenu, a takvi su uslovi nažalost na većini lokacija na kojima je radio – čuveni arhitekta sasvim se izgubi.

 

 

Iako tačna lokacija nove staze u Austinu još nije obelodanjena, gotovo cela okolina tog grada je prirodno neravna, sva u bregovima i udolinama, pa je verovatnoća da odabrani teren zaista bude onakav kakav Tilkeu odgovara vrlo velika.

 

 

Druga činjenica koja bi mogla imati pozitivne efekte je nešto što nije sasvim zvanično, ali o čemu se može čuti iz dosta pouzdanih izvora. Tvrdi se naime da je Tilke po prvi put nedavno poslao gotovo finalne planove nove staze Jaypee Group Circuit koju gradi u Indiji svim F1 timovima. Timovi su navodno zamoljeni da ispitaju trasu na svojim simulatorima i da mu dostave svoja mišljenja i predloge, naročito po pitanju potencijalnih poboljšanja mogućnosti za preticanje. Ako je ta vest tačna, ako timovi samo na osnovu utisaka i podataka iz simulatora zaista mogu da daju pouzdane informacije, ako je Tilke spreman i pre svega sposoban da te predloge pravilno implementira i svoj dizajn pravilno sa njima uskladi…to bi moglo dati jednu sasvim novu perspektivu njegovim budućim ostvarenjima.

 

 

Nada dakle postoji, ali ne treba nipošto izgubiti iz vida da problem sa Tilkeovim stazama nije samo u njegovim sposobnostima kao arhitekte, već vrlo velikim delom u aerodinamici F1 bolida koja jednostavno ne omogućava dovoljno preticanja, na bilo kojoj stazi, a što je preduslov za dobru trku. Ne samo trkačke serije touring i GT automobila već i druge serije formula na njegovim stazama pružaju mnogo bolje trke, značajno zanimljivije za gledaoce. Apsurdno, ali autor gotovo svih staza u F1 šampionatu i moglo bi se reći zvanični F1 arhitekta pravi staze koje F1 automobilima ne odgovoraju ! Da bi Formula 1 trke opet postale zanimljive i da bi Formula 1 ponovo povratila staru slavu, neko će kad tad morati da "popusti". Ili bi FIA i FOM morali da suštinski izmene izbor staza na kojima se šampionat vozi ili bi FIA i FOTA morali da napokon osmisle skup tehničkih pravila koja bi iz temelja izmenili ponašanje bolida. Rekli bi smo da je ovo drugo lakše…ali prethodni pokušaj – korenite izmene uvedene 2009. godine – potpuno je i neslavno propao.

 

Na jednom foruma na kojem se okupljaju ljubitelji Formule 1 primetili smo komentar u kome se projekat Austin "od milja" naziva TTT, iliti "Tilke Texas Tragedy". Da li će tako zaista biti ili će SAD možda dobiti još jedan trkački biser na svojoj teritoriji ?

 

 

Image

 

Prethodni tekstGrand Motors: Range Rover Sport jeftiniji za 19000€
Sledeći tekstF1 Velika Nagrada Turske 2010 (7/19) – probe i kvalifikacije