Euro NCAP: Nula zvezdica za Fiat Punto

0
263

Fiat Punto je prvi automobil koji u Euro NCAP bezbednosnim testovima nije zaradio nijednu zvezdicu, pa je ocenjen nulom.

Punto, koji je imao premijeru 2005. godine, ponovo je testiran u skladu sa redovnim programom Euro NCAP-a za modele koji su već dugo na tržištu. Utvrđeno je da, u pogledu bezbedosti, ovaj Fiatov model značajno zaostaje za savremenim konkurentima.

Euro NCAP je saopštio da je nula zvezdica posledica “slabih ocena u testovima sudara u kombinaciji sa nepostojanjem ključnih tehnologija, poput automatskog kočenja u vanrednim situacijama”. Pored ukupne nulte ocene, Punto je dobio ocenu 0% u kategoriji bezbednosnih asistencija, što se takođe desilo prvi put.

Rezultat za zaštitu odraslih putnika prilikom sudara je 51%, za decu 43%, a za pešake 52%. Radi poređenja, Volkswagen Polo, koji je dobio ukupnu ocenu pet zvezdica, u ovim kategorijama ima pojedinačne rezultate 96%, 85% i 76%.

Kada je Punto testiran 2005. godine prema drugačijim kriterijumima, dobio je pet zvezdica za zaštitu odraslih putnika i tri za zaštitu dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here