Le Mans: Audi R15 TDI plus

0
1395
Image

 

Audi Sport odeljenje je u potpunosti redizajniralo prednji deo svog prototipa, u skladu sa novim pravilnikom takmičenja. Rezultat je vizuelno i aerodinamički potpuno drugačiji prototip, koji sada nosi oznaku R15 TDI plus.

Intezivni testovi u sklopu priprema za 24 časa Le Mansa su počeli dvonedeljnim test programom, koji će se održati na stazi Sebring International Speedway. Začudo, Audi neće učestvovati na 12 časova Sebringa, trci koja otvara ovogodišnju ALMS sezonu i time ostavlja Peugeot bez prave konkurencije na ovoj veoma prestižnoj trci, na kojoj Audi tokom protekle decenije beleži same uspehe.

Image

 

Dr. Wolfgang Ullrich, Direktor Audi Motorsport odeljenja, je izjavio: „Iz naše perspektive LMP1 prototip je daleko bolji od Formule 1 iz prostog razloga što u ovom takmičenju možete koristiti tehnologije i rešenje, koji su daleko bliži serijskim automobilima. Na Le Mansu je ključ za uspeh efikasnost – a danas, više nego ikada, to je ključ za uspešnu prodaju serijskih automobila i jedna od specijalnosti Audija."

Fokus razvoja evolucije R15 TDI prototipa je bila efikasnost, a pogotovu u oblasti aerodinamike. „Ove godine Le Mans pravilnik nalaže restriktore smanjenog prečnika i smanjeni pritisak nadpunjenja turbo punjača za dizel pogonjene prototipove. Smanjenjem snage motora nas tera da naš prototip učinimo maksimalno efikasnim sa aspekta aerodinamike," rekao je Dr. Martin Mühlmeier, Direktor Tehnologije Audi Sport odeljenja.

Image

 

Ulrich Beretzky, Direktor razvoja Motora u Audi Sport odeljenju, je izjavio: „Naš cilj je bio da smanjimo gubitke snage zbog promene pravilnika na minimum. Nakon dosta rada uspeli smo da ispunimo svoj cilj." Unapređeni V10 TDI radne zapremine 5,5 litara i dalje proizvodi 440kW (600KS).

Nova evolucija R15 TDI prototipa je prvi put testirana na Audi test stazi u Nojštatu (Neustadt) 3. marta. Prototip je prebačen u SAD, gde će se intezivno testirati tokom naredne dve nedelje.

Nakon toga, Audi Sport Team Joest, će nastupiti na trkama evropskog LMS šampionata: 8 časova Le Castelleta (Francuska), koja se vozi 11. aprila i na 1000km Spa Francorchampsa (Belgija), koja se vozi 9. maja. Trka 24 časa Le Mansa se vozi 12. i 13. juna 2010. godine.

Novi partner R15 projekta je popularna kompanija TAG Heuer, čiji će se logotip pojaviti na novom prototipu – R15 TDI plus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here