Izveštaj iz Ženeve: Porsche štand krcat iznenađenjima

0
2206
Image
NAS SPONZOR

 

 

Porsche je priredio zanimljivo iznenađenje publici u Ženevi, pa smo i mi sami propustili blic najavu neposredno pre početka salona. Radi se o 918 Spyder konceptu neverovatnih karakteristika na polju performansi i ekonomičnosti.

Na štandu se našlo nekoliko svetskih premijera. Tu je bio Porsche Cayenne druge generacije u dizel i turbo ruhu, ali je kompaktni štand bio u toj meri pretrpan fantastičnim automobilima da Cayenne skoro i nismo registrovali.

 

 Image

 

Najveća gužva bila je upravo oko pomenutog koncepta, koji po rečima ljudi iz Porschea troši samo 3 litra goriva na 100 km, a u stanju je da ubrza do 100 km/sat za 3,2 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 320 km/sat. Za one koji prate trke na stazi Nordschleife, Porsche je naveo i vreme na krugu od 7 minuta i 30 sekundi.

  Image

 

Iza ovih cifri stoji ipak shvatljiva priča. Osnovni pogon čini motor V8 konfiguracije zapremine 3,4 litra sa 500 KS. Maksimalnu snagu motor razvija na visokih 9200 o/min i prenosi je na točkove putem 7-stepenog PDK menjača. Asistenciju konvencionalnom motoru pruža potentan elektromotor sa 160 kW (218KS).

 

 Image

 

Bitno je pomenuti da se radi o plug in vozilu, a električna energija se skladišti u tečno hlađene litijum-jonske baterije smeštene iza suvozača. Automobil poseduje mogućnost regeneracije energije nastale tokom kočenja, a težina, zahvaljujući ugljeničnim vlaknima ojačanoj plastici bočnih panela, ne prelazi 1490 kg.

 

 Image

 

Porsche navodi da koncept ima četiri različita režima isporuke pogona:

E-Drive režim podrazumeva kretanje vozila isključivo na elektropogon uz autonomiju od 25 km.

U hibridnom režimu 918 Spyder koristi i elektromotor i motor sa unutrašnj. sagorevanjem, te u zavisnosti od uslova vožnje i zahteva vozača varira isporuku snage od izuzetno ekonomične do maksimalne.

 

 Image

Sportski hibridni režim podrazumeva kombinaciju oba pogona sa fokusom na performanse. Najveći deo obrtnog momenta ide ka zadnjim točkovima, a za idealan raspored snage brine se Torque Vectoring sitem.

Race hibridni mod je fokusiran isključivo na isporuku maksimalnih performansi, gde se svi pogonski sistemi dovode do apsolutnog limita. Kada su baterije napunjene do određenog kapaciteta moguće je iskoristiti i E-boost opciju, koja pritiskom na dugme omogućava maksimalne performanse u kraćem periodu radi eventulanog preticanja suparnika na stazi. 

 

 Image

 

Unutrašnjost koncepta trebala bi dati uvid u ideje za nove generacije Porsche vozila. Jedan od vizuelnih detalja je promena osvetljenja u zavisnosti od režima vožnje, npr. crveno za sportski režim i zelena za ekonomični. Tu je i ala Ferrari volan pretrpan funkcionalnim prekidačima, menadžer radijusa kretanja, navigacioni sistem koji na mapi prikazuje domet vozila na otvorenom putu, a na drugoj strani prikazuje radijus, domet kretanja vozila u elektro režimu tokom gradske vožnje uz asistenciju u vidu prikazanih lokacija stanica za dopunu baterija.

 

 Image

Na kraju, Porsche za 918 Spyder koncept tvrdi i da može nadmašiti jednu Carreru GT na stazi Nordschleife, što još uvek moraju i da nam dokažu.

 

 

{youtube}2GZ80e54_Ec?qv=hd720|640|360{/youtube} 

 

Porsche GT3 Hybrid, GT3 RS, Turbo S

Pored 918 Spyder u samom ćošku štanda bio je smešten novi, crni Cayenne Turbo, dok se iza pokretne platforme koncepta, koji je zaokupio najviše pažnje našao pomalo zapostavljen hibridni trkački Porsche 911 GT3 RS .

 

 Image

 

Vremenom je moćni Porsche 911 Turbo izgubio deo svoje magije, pa je Porsche ponudio kupcima nešto svežiju Turbo S verziju sa par konja više i bogatijom opremom, koja je bila opciona za "običnu" Turbo varijantu.

 

Image

Image

 

Turbo S pokreće identičan šestocilindrični bokser asistiran parom turbo punjača varijabilne geometrije. Sa malo truda snaga je uvećana za 30 KS, a obrtni momenat za 70 Nm.

 

 Image

 

Mnogo markantnije izgledao je hibridni 911 baziran na GT3 R verziji, što znači da je osnova pogona 4-litarski bokser sa 480 KS, koji snagu standardno isporučuje na zadnju osovinu. Hibridni sistem primenjen na Porscheu razvijen je originalno za Williams F1 bolid kao KERS sistem.

 

Image

Image

 

Elektromehanički, kompozitni zamajac, koji je osnova hibridnog sistema u stanju je da se zavrti do 40.000 o/min skladišteći mehanički energiju kao rotacionu. Ista se zatim usmerava ka dva elektromotora, koji pokreću prednje točkove.

 

 Image

 

U suštini ovo rešenje ima ulogu da zameni baterije, koje možemo naći u većini konvencionalnih hibrida. Ušteda se dobija na prostoru i težini. Na drugoj strani, mana sistema je da nije u stanju da uskladišti veću količinu energije.

 

 Image

 

Za one koji ne brinu previše o ekologiji Porsche je izložio GT3 RS. Ovaj 911 pokreće poznati atmoferski, redni šestocilindraš zapremine 3,8 litara. Maksimalna snaga je 450 KS, odnosno 15 KS više od standardnog GT3 modela i 35 više u odnosu na prethodnu generaciju verzije RS.

 

 Image

 Image

 

GT3 RS u Porscheu opisuju kao "najsportskiju uličnu verziju modela 911 do sada", što bi u prevodu značilo da predstavlja nešto najbliže što je moguće prići trkačkoj verziji, a da automobil ipak ostane legalan za civilnu upotrebu.

 

 Image

 

GT3 RS je baziran na nedavno predstavljenoj restilizovanoj GT3 verziji, a odlikuju ga veća snaga, manja masa, kraći prenosni odnosi i optimizovana šasija.

 

Image

Image

 

 

Porsche Cayenne 

U vesti posvećenoj prvom predstavljanju druge generacije Cayennea ostali smo vam dužni detaljne informacije o potriošnji, mada verovatno za većinu oni neće imati poseban smisao. S obzirom da su svi proizvođači forsirali priču o alternativnim pogonima, ekološki unapređenim motorima i Porsche je pored hibridnog pogona krenuo putem, koji u određenoj meri ima racionano uporište. Naime, iako je Cayenne većih dimenzija posebna pažnja posvećena je olakšavanju vozila, poboljšanju efikasnosti motora i dinamičnijoj pojavi.

Na evropskom tržištu Cayenne će debitovati 8. maja u pet verzija kako bi animirao što više potencijalnih kupaca. Zvezda je svakako hibridna S verzija čija potrošnja je dekarisana na 8,2 lit/100 km. Istovremeno, u ovoj meri i po potrebi ekonomičan automobil kombinuje konvencionalan pogon u vidu V6 motora asistiranog kompresorom sa 333 KS i elektromotora sa 34 kW (47KS), pa je ukupna snaga 380KS (279 kW). Maksimalni obrtni momenat je 580 Nm/427 lb-ft pri samo 1,000 o/min.

 

 Image

Porsche naglašava da tri od ukupno 5 verzija troše manje od 10 litara u kombinovanom ciklusu, a pored hibridne verzije tu je i V6 of 240KS (176 kW) i 550Nm, koji troši 20% manje, odnosno 7,4 litra na 100km. Treći član familije "ispod 10 litara" je bazni benzinski V6 zapremine 3,6 litara sa 300KS, koji na papiru troši /obratite pažnju/ 9,9 lit/100 km, što je 20% manje od prethodnika manje snage. Porsche navodi da je smanjenju potrošnje i emisije doprineo novi 8-stepeni Tiptronic S menjač, nova generacija pogona na sve točkove male težine i Auto start and stop sistem.

Preostaju dve najsnažnije verzije sa 4.8 V8 motorima, koji u Cayenne S izdanju troši 10,5 lit/100 km, odnosno 23% manje od prethodnika. Najjači Turbo sa identičnim motorom, ali i dva turbo punjača troši 11,5 lit/100 km, takođe 23% manje od prethodnika, koji je trošio 14,9 lit/100 km.  

 

{youtube}H6nWk0Gmikg?qv=hd720|640|360{/youtube}

Porsche Cayenne 2 Turbo

Kod hibridne verzije dva pogonska motora povezana su separator kvačilom, koje nadzire sistem nazvan Hibridni menadžer. Separator kvačilo omogućava vožnju na samo jedan od dva motora ili kombinovani pogon. Ovo znači da ukoliko vozite laganim tempom u gradu, do brzine od 60 km/sat kretaćete se isključivo na elektropogon.

Hibridni sistem poseduje 288 voltne nikl-metal-hidridne baterije (NiMh) smeštene ispod prtljažnika u koje se skladišti električna energija generisana tokom kočenja i vožnje u normalnim uslovima. Druga vrsta značajne uštede može nastati tokom vožnje na auto putu do brzine od 156 km/sat. Recimo, dok vozite prosečnim brzinamam na auto putu dešava se da povremeno vozač otpusti papučicu gasa i u tim situacijama Hibridni menadžer potpuno isključuje motor sa unutrašnjim sagorevanjem, što dovodi do značajne uštede u potrošnji goriva. Čim vozač ponovo pritisne papučicu gasa motor se re-startuje i omogućava britko ubrzanje bez zadrške.

 

 Image

 

Bitna novina je i nova generacija PTV Plus: Porsche Torque Vectoring Plus pogona na sve točkove koja omogućava varijabilnu distribuciju pogona ka zadnjim točkovima, kao i elektronski kontrolisan zatvarač diferencijala na zadnjoj osovini.

Cayenne, Cayenne S i Turbo koriste ovaj novi sistem pogona na sve točkove, dok štedljivi hibrid i dizel verzija koriste permanentni pogon sa centralnim zatvaračem diferencijala. Šasija vozila je značajno bolja od prethodne, a olakšana je 33 kg zahvaljujući intenzivnoj primeni aluminijuma.

Sve verzije Cayenne-a, sem Turbo koriste standardno, čelično ogibljenje u kombinaciji sa Porsche aktivnom kontrolom ogibljenja – PASM zaduženom za kompleksnu kontrolu amortizacije i tri režima rada: Comfort, Normal i Sport.

Turbo verzija koristi novo vazdušno ogibljenje u kombinaciji sa PASM sistemom, a ova kombinacija je na zahtev kupca dostupna opciono i na ostalim verzijama. Od ostalih sistema izdvajamo i PDCC – Porsche Dynamic Chassis Control sistem kontrole šasije vozila.

 

Image

 

Unutar vozila dolazi do izražaja više prostora za putnike zahvaljujući produženom međuosovinskom rastojanju za 40 mm. Zadnja klupa se može pomerati napred nazad u rasponu od 160 mm, dok se nagib zadnjeg naslona može podešavati u rasponu od 6 stepeni. Multimedijalni ugođaj i dobar zvuk obezbeđuje vrhunsko ozvučenje, a kupci mogu birati između BOSE® i Burmester® high-end sistema.

Kao i kod ostalih luksuznih proizvođača kupcima će biti ponuđena gomila dodatnih elektronskih sistema aktivne sigurnosti poput LCA – Lane Change Assistant sistema za asistenciju tokom promene trake, ACC – Automatic cruise control naprednog tempomata sa radarskim sistemom, koji nadzire rastojanje u odnosu na druga vozila i aktivira kočnice ukoliko vozač ne obazire pažnju na upozorenja o mogućnosti frontalnog sudara. 

NacionalnaKlasa YouTube kanal 

Photo: Nebojša Lukić

 

 

 

Prethodni tekstBG CAR SHOW: Dacia nastup i sajamski popusti
Sledeći tekst2010 Opel Corsa: Više snage, veća udobnost, manja potrošnja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here