Mercedes Benz F800 Style koncept

0
13167
Image

 

Image 

Mercedes-Benz F800 Style koncept uvid je u budućnost kompanije na polju dizajna i pogona ili možda samo ispipavanje pulsa javnosti tokom Ženevskog salona.

 

Mnogi ovaj koncept već vide kao osnovu za narednu generaciju modela CLS. U svakom slučaju i samo saopštenje nemačke kompanije upućuje na zaključak da se radi o budućem, "emotivnom" dizajnu narednih generacija. Za realizaciju dizajna bio je zadužen studio u Sindelfingenu, Nemačka, te studio Como u Italiji.

 

Image 

 

Sem dizajna, F800 bi trebao da demonstrira napredak kompanije kada su u pitanju alternativni pogoni, ali i tehnološka dostignuća na polju aktivnih sistema sigurnosti.

 

 Image

 

F800 smatramo naslednikom F700 koncepta iz 2007. godine, koji je imao istu namenu, a s obzirom da nismo videli mnogo uticaja prethodnog koncepta na aktuelne modele ne strahujemo od napadnog dizajna novog koncepta. 

 

 

Hibridni pogon

Mercedes-Benz F800 Style promoviše dva pogonska sistema od kojih je jedan hibridni, sličan onom kod modela S400 HYBRID, dok drugi koristi kao pogon gorive ćelije.

Kao i kod pomenutog S400 HYBRID, ali i Vision S500, elektromotor (80kW) hibridnog pogona smešten je u kućište 7-stepene transmisije. Osnovni, konvencionalni pogon hibiridnog sistema čini benzinski motor V6 konfiguracije sa 300 KS, koji u kombinaciji sa elektromotorom obezbeđuje ukupnu snagu od 409 KS.

 

 Image

 

Za skladištenje proizvedene energije vozilo koristi litijum-jonske baterije kapaciteta 10kWh. Hibiridni pogon je tzv. plug in, što znači da se baterije mogu dopuniti i dok je vozilo statično sa obične kućne utičnice. Vozilo se može kretati i isključivo na elektropogon, ali je u ovom slučaju autonomija još uvek skromnih 29 km.

 

 

Efikasan, hibidni sistem obezbeđuje deklarisanu, kombinovanu potrošnju od 2,9 lit/100km i emituje samo 68 g/km CO2. Ekonomična priroda vozila ne utiče na performanse, pa F800 ubrzava do 100 km/sat za 4,7 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 250 km/sat. U solo, električnom režimu rada maksimalna brzina vozila ograničena je na 120 km/sat.

   

Pogon na gorive ćelije

Mercedes je pored hibridnog pogona obezbedio za F800 i elektropogon baziran na gorivim ćeijama. Elektromotor razvija 136 KS i 290 Nm. Pojednostavljeno, proces podrazumeva hemijsku reakciju vodonika sa kiseonikom, a rezultat reakcije je naravno električna energija neophodna za pokretanje vozila.

 

Image

 

Da podsetimo, Mercedes je nedavno promovisao B klasu F-CELL, a osnovna razlika leži u činjenici da F800 šalje pogonsku energiju ka zadnjoj osovini.   

 

Image

 

Elektromotor F-CELL pogona smešten je u blizini zadnje osovine, dok su gorive ćelije locirane u prednjem kraju vozila. Litijum-jonske baterije nalaze se iza zadnjih sedišta, a po rečima ljudi iz Mercedesa adekvatno su obezebeđene od oštećenja u slučaju udesa, baš kao i četiri rezervoara sa vodonikom. Dva rezervoara su smeštena u tunelu transmisije između putnika, dok su preostala dva smeštena ispod zadnjih sedišta.

 

 

 

Human-machine interface (HMI)

Kada su u pitanju tehnološke novine na polju elektronskih sistema, Mercedes predstavlja evoluciju COMAND sistema – human-machine interface (HMI) ili prevedeno, unapređen način komunikacije čoveka i elektronskih sistema vozila.

 

 Image

 

HMI se sastoji od specijalne površine locirane na centralnoj konzoli, koja prevodi položaj prsta korisnika u odgovarajuću poziciju na ekranu, smeštenom neposredno iznad (engl. touchpad). Za prevođenje položaja kažiprsta sistem koristi kameru, koja snima i uživo prenosi transparentnu sliku ruke na centralni ekran, koja ne zaklanja nijednu od prikazanih opcija.

 

 Image

 

Vrlo slično touchpad-u na prenosnim računarima uz razliku da ikonicu miša menja transparentna slika ruka korisnika. Odabir opcije vrši se snažnijim pritiskom na tačped. Kamera prepoznaje pokrete poput brisanja, guranja, okretanja i zumiranja omogućavajući intuitivno regulisanje sistema klimatizacije, telefona, audio sistema, navigacije i internet pristupa.

 

 Image

 

Ono što Mercedes navodi kao bitnu predost HMI sistema je da korisnik neće zamrljati ekran kao u slučaju klasičnih sistema sa ekranom osetljivim na dodir. Sem toga, prevođenje pokreta u malu ikonicu na ekranu, kao kod konvencionalnih tačpeda, zahteva mnogo više koncentracije, dok je ubeđenje stručnjaka Mercedesa da sa HMI sistemom i vozač može bezbedno kontrolisati elektronske sisteme vozila.

 

 

DISTRONIC PLUS Traffic Jam Assistant

Mercedes je još 2006. godine predsatvio prvi DISTRONIC PLUS sistem asistencije vozaču. F800 je opremljen novom generacijom ovog sistema za kontrolu distance u odnosu na druga vozila i brzine samog vozila. Mercedes ga najavljuje kao prvi sistem ove vrste koji radi i kada vozilo nije u pokretu. DISTRONIC PLUS bi trebao smanjiti stres vozača tokom vožnje u koloni, jer od vozača preuzima kontrolu distance od vozila ispred čak i pri malim brzinama, pa sve do zaustavljanja.

 

 Image

 

Mercedes novi DISTRONIC PLUS najavljuje i kao prvi sistem ove vrste, koji može slediti vozilo ispred i u krivinama. Sistem prepoznaje razliku između vožnje krivudavim putem i skretanja/isključenja što znači da ne prati "slepo" vozilo ispred u slučaju kada ono npr. menja traku kako bi se isključilo sa auto puta.

 

 Image

 

DISTRONIC PLUS Traffic Jam Assistant ili asistent za vožnju u gustom saobraćaju preuzima kontrolu nad upravljanjem do brzine od 34 km/sat. Kako se vozilo prbližava ovoj brzini sistem lagano isključuje kontrolu nad upravljanjem nastavljajući da kontroliše distancu. Vozač u svakom trenutku odlučnim potezom može preuzeti kontrolu nad kretanjem vozila.

 

PRE-SAFE 360°

Mercedes predstavlja i aktivni sigurnosni sistem PRE-SAFE 360°, koji je baziran na dosadašnjem PRE SAFE® sistemu za zaštitu putnika. Za razliku od prethodnog sistema PRE-SAFE 360° nadzire i prostor iza vozila.

 

 Image

 

Rezultat je aktiviranje kočnica u slučaju da je neizbežan udarac straga, kako bi se sprečilo guranje vozila u raskrsnicu ili na pešaki prelaz. Vozač može dektivirati sistem pritiskom na papučicu gasa ukoliko on uoči da ima dovoljno prostora ispred da izbegne udarac.

 

 Image

 

Jedna od stilskih novina su zadnja pivot i klizna vrata što omogućava lakši ulazak/izlazak iz vozila. Kao i većina sličnih koncept vozila F800 nema B stubove što omogućava nesmetan pogled kao napredno dizajniranoj unutrašnjosti vozila. Mercedes uverava da nedostatak B stubova ne utiče na bezbednost karoserije vozila koja je ekstremno robusna i lagana, te zadovoljava sve sigurnosne zahteve u slučaju udesa. 

 

 

 
Image
 
Image
 
Image
 

1 COMMENT

  1. Lepo, lepo.
    Samo ovom dizjnu i prednjeg i zadnjeg dela vise pristaje BMW bedz (odnosno bubrezi napred) nego Mercedesova zvezda. Da malo bolje baratam Photoshopom prepravio bi slike pa bi videli da je to u stvari BMW 🙂

  2. Kako ih nije sramota, ovo je nova BMW serija 5 uz par izmena da ne bude pravi kineski recept… Svetlosne grupe, narocito zadnja, linija i visina bokova, “prelomljene” povrsine na vratima i haubi, sve… Samo pogledajte onu prvu sliku, iz profila, i obratite paznju na “nos” koji gledano iz profila sada strci unapred, a onda pogledajte kako izgleda serija 5.

    Imam samo jedan komentar: sramota 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here