Tržište: Benzinci popularniji od dizelaša

0
169

U Evropi je u prvoj polovini ove godine prodato više automobila sa benzinskim nego sa dizelskim motorima, što se desilo prvi put od 2009. godine, saopštilo je industrijsko udruženje ACEA.

Ovo je rezultat rasta prodaje benzinskih modela za skoro 10% od prve polovine 2016. godine, dok je u istom periodu zabeleženo smanjenje prodaje vozila sa dizelskim motorima za oko 4%.

Tržišni udeo dizelskih vozila pao je na 46,3%, dok je u prvoj polovini prošle godine iznosio 50,2%. U apsolutnim brojevima, prodato je 152.323 dizelskih vozila manje, navodi se u podacima ACEA-e. Istovemeno je prodaja benzinskih automobila porasla na 48,5% sa 45,8%, odnosno za 328.615 primeraka.

Prodaja vozila sa alternativnim pogonima (hibridni, električni, LPG i prirodni gas) povećana je za više od 35% i ima tržišni udeo od 5,2%.

Gradonačelnici Pariza i Atine objavili su da planiraju da zabrane ulazak dizelskih vozila u centralne delove ovih gradova do 2025. goidne zbog visokih emisija NOx. Francuska namerava da ukine poreske olakšice za dizelske modele, a taj primer bi mogle da prate još neke evropske države. O zabrani dizelskih vozila razmišljaju čak i gradske vlasti Štutgarta i Minhena.

ACEA upozorava da bi prelazak na veću upotrebu benzinskih automobila moglo da znači da će Evropa teže ispuniti ciljeve kada je reč o smanjenju emisija CO2. “Oni koji kroje politiku treba da budu svesni da će prelazak sa dizelske tehnologije na benznsku dovesti do rasta emisija CO2”, izjavio je generalni sekretar ACEA Erik Jonert (Erik Jonnaert).

On je pozvao vlade da učine više na promovisanju alternativnih pogona. Prodaja hibridnih električnih vozila porasla je za 58% u prvoj polovini godine, a potpuno električnih za 37%, ali te grupe i dalje čine samo 2,6% odnosno 1,3% ukupne prodaje automobila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here