Toyota Motor Europe: popravka papučica gasa na opozvanim vozilima u Evropi

0
1600
Image

 

Toyota Motor Europe danas je potvrdila sveobuhvatnu popravku papučice gasa na 8 Toyota modela koji su planirani za opoziv u Evropi. Prve pošiljke potrebnih delova za ovu popravku počeće da stižu u Evropu sledeće nedelje. Toyota Srbija planira da do kraja nedelje dobije tačne spiskove vozila prodatih na našem tržištu, nakon čega će krenuti lokalna akcija besplatne provere i zamene papučice gasa. Toyota Srbija će kontaktirati sve vlasnike Toyota vozila obuhvaćenih ovim opozivom, kako se naglašava u saopštenju.

Planovi da se kontaktira sa ugroženim kupcima se ostvaruju. Osim toga, Toyota je već primenila efikasno proizvodno rešenje za vozila koja će se prodavati u Evropi.

"Toyotina politika je da se kupac stavlja na prvo mesto, bez obzira na okolnosti", rekao je Tadashi Arashima, predsednik i glavni izvršni direktor Toyota Motor Europe.

"Shvatamo da trenutna situacija stvara zabrinutost, i zaista nam je žao zbog toga. Takođe bismo želeli da uverimo kupce: potencijalni problem sa pedalom za ubrzavanje javlja se u vrlo retkim okolnostima. Najavljena aktivnost je preventivna mera u cilju garancije najviših bezbednosnih standarda svim kupcima."

Arashima je dodao: "U Toyoti, potpuno smo posvećeni bezbednosti, znamo šta je problem i kako da ga rešimo, tako da je sada u centru naše pažnje da to uradimo  što je pre moguće. Uradićemo neophodne provere da bismo buduće kupce uverili da njihovo vozilo neće biti jedno od ugroženih".

U slučaju da vozač primeti da se papučica gasa zaglavila u delimično otvorenom položaju ili da se vraća sporo u početnu poziciju, vozilo se može kontrolisati jakim i stabilinim pritiskom na kočnicu. Kočnicu ne treba pritiskati neprestanim pumpanjem, jer bi to moglo da smanji pomoć vakuuma, pa bi bio potreban jači pritisak na papučicu kočnice. Vozilo bi trebalo odvesti do najbližeg bezbednog mesta, isključiti motor i kontaktirati sa Toyota dilerom ili službom za pomoć na putu.

Toyota nije obaveštena ni o jednom nesrećnom slučaju u Evropi, koji je rezultat ovog stanja. Osim toga, problem patosnice koji je nedavno objavljen u Severnoj Americi nema nikakve veze sa ovim slučajem.

Opoziv 8 Toyota modela u Evropi objavljen je 28. januara. Modeli koji su ubrojeni i period proizvodnje su sledeći:

AYGO (feb 2005. – avg 2009.)
iQ (nov 2008. – nov 2009.)
Yaris (nov 2005. – sep 2009.)
Auris (okt 2006. – 5 jan 2010.)
Corolla (okt 2006. – dec 2009.)
Verso (feb 2009. – 5 jan 2010.)
Avensis (nov 2008. – dec 2009.)
RAV4 (nov 2005. – nov 2009.)

Tačan broj vozila u pitanju još uvek je pod istragom, ali mogao bi dostići i 1,8 miliona vozila. Nijedan Lexus niti ijedan drugi Toyota model nije ugrožen.

Iako je ovo stanje retka pojava, Toyota kupcima koji su zabrinuti savetuje da kontaktiraju sa Toyota korisničkim servisom za pomoć pre nego što uputstva o opozivu budu izdata.

Kako će Toyota popraviti opozvana vozila?

Toyota je identifikovala problem koji bi mogao, u retkim slučajvima, uzrokovati da se papučica gasa u opozvanim vozilima zaglavi u delimično otvorenom položaju. Problem podrazumeva trenja" u papučici koja je dizajnirana da pruži pravi "osećaj" dodatnim otporom čineći papučicu stabilnom i čvrstom. Sprava podrazumeva da cipela koja se tare o kontaktnu površinu tokom normalne operacije papučicom. Zbog korišćenih materijala, habanja i uslova okoline, ove površine mogu, vremenom, početi da se zaglavljuju i otpuštaju umesto da rade glatko. U nekim slučajevima, trenje se može povećati do te mere da se papučica sporo vraća u početnu poziciju ili, u retkim slučajevima, papučica se zaglavi, ostavljajući gas delimično pritisnut.

Toyotino rešenje za sadašnje vlasnike je efikasno i jednostavno. Šipka od precizno sečenog čelika za ojačanje biće ugrađena u sklop i smanjiće napetost površine između cipele koja se tare i kontaktne površine. Sa ovim ojačanjem na mestu, suvišno trenje koje može uzrokovati zaglavljivanje papučice je eliminisano. Kompanija je potvrdila efikasnost tek ojačanih papučica kroz rigorozne testove sklopova papučica koje su ranije pokazivale tendenciju ka zaglavljivanju.

Izvor: Toyota Srbija PR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here