Intervju: Dejana Komadina, PR menadžer Renault Nissan Srbija

0
4694
Image
NAS SPONZOR

 

 

U proteklih par godina razvoj interneta u Srbiji može se opisati kao intenzivniji, iako daleko od zadovoljavajućeg. Rast potencijala internet tržišta menja odnos prema elektronskim auto magazinima. Sa naše tačke gledišta sadašnje partnere delimo na one koji su potencijal uvideli na vreme i podržali ih, te one koji se još uvek nećkaju.

Renault Nissan Srbija je pored kompanije Toyota Srbija, jedan od predstavnika onih čiji profesionalan odnos prema internet medijima imponuje. Jasno je da nijedan medij posvećen automobilima ne može opstati bez dobre saradnje sa uvoznicima i distributerima. Korektan i profesionalan odnos istih znak je da trud nije ostao neprimećen.

Kratak intervju sa Dejanom Komadinom, PR menadžerom Renault Nissan Srbija, imao je za temu upravo medije u Srbiji, sa osvrtom na internet magazine i naravno naš sajt. Početno poverenje i dovoljno sluha za internet auto magazine obeležili su protekli period saradnje u kome smo uvek mogli računati na testove automobila ove marke, bez obzira na ispoljenu kritičku misao.

NK: Stanje na medijskom tržištu? Da li je stanje medija ograničavajući faktor u promociji marke Renault?

Imam par zamerki kada su u pitanju naši mediji, pa je recimo za broj stanovnika Srbije i njihovu platežnu moć broj medija, bez obzira da li se radi o automobilskim magazinima, dodacima, emisijama, dnevnim novinama ili lifestyle magazinima, prevelik…

NK: Da li broj medija može da bude prevelik?

Po meni da. Mislim da se time gubi uticaj pojedinih medija, a pored toga, ono što nas interesuje, čitanost velikog broja njih ostaje prikrivena.

NK: Odabir medija za promociju. TV kao sredstvo promocije?

Problem kod TV-a je cena i ciljna populacija. To što su emisije poput Farme i Velikog brata popularne ne znači da je tu i naša ciljna publika. Mi smo došli do zaključka da najveći efekat postižemo promocijom u dnevnim novinama. Bilborde koristimo samo za imidž kampanju i naravno efekte takvih kampanja je vrlo teško meriti.

 

 Image

  Promocija novog Megana u Španiji

 

NK: Samostalnost u odabiru lokalne strategije?

Renault na prvom mestu insistira na jedinstvenom, globalnom nastupu pa je i kreativnost u određenoj meri ograničena. Ipak, odabir lokalne strategije prepušten je nama. S obzirom da Renault insistira na sigurnosti i ekologiji mi smo to pretočili u promociju Renaulta kao društevno odgovorne kompanije.

NK: Merenje efekata kampanja?

Kada je u pitanju merenje efekata tu se najviše oslanjamo na izveštaje merketinških agencija. Imali smo i sami akcije intervjuisanja kupaca u našim salonima, pa zaključke izvodimo na osnovu svih prikupljenih podataka. Periodično radimo i ankete kojima ispitujemo zadovoljstvo kupaca

NK: Saradnja sa Draganom Nikolicem i Gocom Tržan

Do saradnje sa Draganom Nikoliććem došlo je pomalo slučajno. Trebao nam je njegov glas za jedan spot, kao izuzetno jasan i konkretan. Reč po reč, došli smo do zaključka da bi u obostranom interesu bilo angažovanje Dragana kao promotera naše marke. Saradnja traje već tri godine, a Dragan je imao priliku da kao promoter vozi Clio, Koleos i sada Lagunu kupe.

 

 Image

Dejana i Goca Tržan

 

Goca je u priču ušla sa promocijom Renaulta kao sigurnog automobila idealnog za prevoz porodice. S obzirom da je Goca u to vreme postala i majka, savršeno se uklapala u priču koju smo hteli da promovišemo.

NK: Internet mediji?

Kada kreiramo promocije poput lansiranja novog modela, kraćih kampanja izgradnje imidža, promovisanja bezbednosti u saobraćaju, ekologije, pravimo uz pomoć agencija i odgovarajuće medija planove u kojim uvek svoje mesto nalaze i internet mediji.

NK: Ko opredeljujuće utiče na izbor medija?

Pretežno se oslanjamo na agencijske izveštaje, ali iste i sami dopunjujemo na bazi našeg iskustva. Svesni smo da mediji od nečega da žive nastojimo da pružimo podršku onim medijima koji testiraju naše automobil, posećuju i učestvuju u našim promocijama.

NK: Nacionalna klasa i Renault?

Mislimo da gađate jako usku grupu ljudi. Sem toga, smatram da imate previše emotivan pristup testovima automobila. Ono što generalno imam kao primedbu za medije jeste odsustvo jedne vrste kritičkog pristupa prema onim markama koje automobile daju na test samo na par sati. Svesna sam da želite da uspostavite bolji odnosi sa njima pa izostavljate da naglasite činjenicu kako takvi testovi ne mogu biti realni.

Znamo da nije redak slučaj da se automobili daju na test sa par litara goriva, ali se to ipak ne naglašava i stavljaju se u istu ravan oni koji omogućavaju novinarima da realno testiraju i dožive određeni automobil.   

NK: Da li sada više govorimo o imidžu uvoznika?

Ne samo o imidžu, da li mislite da se pristup takvih uvoznika razlikuje kada su u pitanju kupci i šta oni mogu da očekuju? Mislim da mediji ove činjenice ne iznose javno. 

 

 

Prethodni tekstPrve fotografije: BMW 335is
Sledeći tekstVideo: 2010 Opel Meriva

1 COMMENT

  1. Zbog Goce Tržan sam prestao da pratim Renault i moj sledeći auto sigurno neće biti Renault iako ga sada imam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here