Evora GT430 – najsnažniji Lotus u istoriji

0
444

Lotus je predstavio Evoru GT430, svoj najsnažniji serijski model u istoriji. Sa cenom od 112.500 funti, ovo je ujedno i jedan od najskupljih automobila koje je Lotus ikada napravio.

Biće napravljeno samo 60 primeraka modela čija je maksimalna brzina 304km/h. U GT430 je ugrađen 3,5 litarski V6 motor sa kompresorom, koji proizvodi 430KS i 440Nm od 4500 obrtaja. Širi pneumatici pomažu da se snaga prenese na podlogu, a Lotus navodi i podatak o vertikalnoj sili od 250kg koja pritiska automobil.

  

Evora GT430 je prošla tertman olakšavanja, pa je za 26kg lakša od standardnog modela. To je postignuto obimnom upotrebom karbona na karoseriji i u unutrašnjosti vozila. Težina autombila bez radnih tečnosti je 1258kg.

Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 3,8 sekundi. Lotus je poboljšao performanse pojačavanjem motora i unapređenjem menjača, uključujuči i sistem njegovog hlađenja, kao i poboljšanjem diferanciajla ograničenog porklizavanja i ugradnjom titanijumskog izduvnog sistema.

U kabini, sedišta su presvučena kožom i alkantarom, a kupac može da odabere kompletnu obradu jednim od ova dva materijala bez dodatnog troška. Crveni detalji su jedini koji odudaraju od ostatka kabine.

Postoje četiri dinamička moda vožnje: Drive, Sport, Race i Off, a kontrola trakcije može se definisati u pet nivoa u modovima Race ili Off. Direktor Lotusa Žan-Mark Gal (Jean-Marc Gales) insistira da je automobil upotrebljiv i na putu i na stazi uprkos velikoj snazi.

Na listi dodatne opreme su multimedijalni sistem sa Bluetooth konekcijom i satelitska navigacija, kao i kamera za pogled unazad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here