Odobrena prodaja Opela grupi PSA

0
286

Grupa PSA dobila je bezuslovno odobrenje od Evropske komisije da kupi Opel od američkog General Motorsa, čime se otvara put formiranju drugog po veličini evropskog proizvođača automobila, iza Volkswagen grupe.

Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, saopštila je da sporazum ne narušava antimonopolska pravila.

Danas smo preduzeli suštinski korak. Timovi su sada fokusirani na ispunjavanje svih ostalih uslova neophodnih za zaključivanje sporazuma, što je planirano za ovu godinu“, saopštio je Patris Lukas (Patrice Lukas), menadžer za programsku strategiju u PSA.

PSA proizvodi automobile marki Peugeot, Citroen i DS. Kompanija je obećala da će vratiti Opel i sestrinsku marku Vauxall u finansijski plus sa operativnm maržom od 2% u roku od 3 godine i maržom od 6% do 2026. godine, pod uslovom da se postigne ušteda troškova od 1,7 milijardi EUR.

Predložena transakcija iznosi 2,2 milijarde EUR, a usaglašena je u martu. Dogovor podrazumeve i preuzimanje GM-ovih finansijskih poslova u Evropi.

PSA navodi da sporazum mora da prođe još neke antimonopolske provere u Evropskoj uniji i da se konačna odluka očekuje u drugoj polovini godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here