Porsche: 60 godina postojanja – I deo

0
6532
Image

Porsche je 2008. godine proslavio 60 godina postojanja. Evo kako je mali porodični biznis postao jedan od najvećih svetskih proizvođača sportskih automobila.

Istorija Porschea je započela 8. juna 1948. godine, kada je Feri Porše (Ferry Porsche) zaključio da ne može da pronađe automobil kakav je on želeo da kupi. Umesto da odabere serijski model, koji bi mogao da bude najbliže onome što je on tražio, on je odlučio da napravi svoj automobil. Prvi Porsche prototip je nosio serijski broj 356-001, a kompletan pristup ovom problemu i dalje karakteriše kompletnu Porsche korporaciju – ingeniozno, istraživački i tehnološki napredno.

Image

 

Tokom proteklih šest dekada Porsche je imao svojih uspona, ali i padova. Zahvaljujući vrlo jasno definisanom cilju, efikasnim proizvodnim metodologijama i inovacijama – sve to integrisano u finalne proizvode kao što su modeli 356, 911, Boxter ili Cayenne, Porsche se transformisao iz male manufakture u jednu od najuspešnijih i najprofitabilnijih automobilskih kompanija na svetu. Ista ta kompanija tokom proteklih meseci se nalazi u velikim finansijskim nevoljama, tako da će većinski vlasnik Porschea biti Volkswagen Grupa, koja je pre samo nekoliko godina bila u situaciji da bude preuzeta od strane Porschea.

Image

 

Od „Broja 1" do Panamere

 

{youtube}YssFS12jVUU?qv=hd720|640|360{/youtube}
Porsche porodična istorija

 

Prvi automobil koji je nosio Porsche, model 356 sa serijskim brojem 1, razvijen pre 60 godina. Zbog II Svetskog Rata, Porsche KG je pomeren iz Štutgarta u grad Gmund u Austriji, gde je u julu 1947. godine Feri Porše počeo da konstruiše dvosed Roadster. Dr. Volfgang Wolfgang Porsche je rekao: „Moj otac je ispuniod svoj san sa ovim projektom." Prvi Porsche je bio baziran na Volkswagen automobilu, kojeg je dizajnirao Dr. Ferdinand Porsche.

Image
Proizvodni pogon u Gmund-u

Image
Kancelarija Ferdinanda Porschea u Gmund-u

 

U februaru 1948. Porsche je završio konstrukciju roadster šasije, koja je bila napravljena u potpunosti od aluminijuma. Da bi je testirali, model 356 sa šasijom broj 1 je učestvovao na gradskoj trci u Insbruku, 1. jula 1948. godine i odmah zabeležio pobedu u sojoj klasi. Proizvodnja male serije modela pod nazivom 356/2 je trajala tokom druge polovine te godine, a poput prvog prototipa, serijski modeli su bili u potpunosti napravljeni od aluminijuma. Dizajn karoserije je potpisao Ervin Komenda (Erwin Komenda), direktor razvoja karoserije. Hvale za prvi Porsche sportski automobil su stizale sa svih strana.

 Image
1956 Porsche 356A Coupe i 1955 Porsche 356A Speedster

 

Do 1950. godine proizvedeno je 52 automobia, koji su bili raspoloživi u kupe i kabriolet karoseriji. Nažalost, privremena lokacija u Gmundu nije dozovljavala da se proizvodni obim poveća, pa je upravni odbor odlučio da se kompanija vrati u Štutgart 1949. godine. Novi proizvodni prostor u Štutgartu je počeo sa proizvodnjom modela 356, ovog puta sa čeličnom šasijo. Prvobitni proizvodni plan, nakon povratka u Štutgart je bila proizvodnja 100 automobila godišnje. Samo 10 godina kasnije, Porsche je proizveo ukupno 25.000 automobila, a do 1965. godine broj proizvedenih automobila je narastao na 77.766 automobila. 15 godina od nastanka, Porsche 356 je već smatran klasičnim sportskim automobilom.

Image
Ferry Porsche i Porsche 356B

Image
Porsche 356C Cabriolet

 

 

Nova ideja za sportski automobil – 911

Do kraja 50-tih godina jedna stvar je bila jasna Feri Poršeu: tehnološka prednost Porsche-a može biti održana samo projektovanjem potpuno novim automobilom. U tom trenutku, veoma snažne limuzine su ugrožavale sportske performanse modela 356, koji je, ipak, bio projektovan na Volkswagen osnovi.

Planiranje je zvanično počelo 1957. godine, a ključnu osobinu naslednika modela 356 je bila poznata – vazduhom hlađeni motor će se nalaziti u zadnjem delu automobila. Dodatno, novi automobil je morao da ima daleko veću snagu, vozne karakteristike su morale biti bolje, a prtljažni prostor veći. Jedan od zahteva Feri Poršea je bio da u prtljažnik mora stati kompletan set štapova za golf, sa sve pripadajućom tašnom.

Image
Ferdinand Alexander Porsche i 1963 Porsche 901

 

 Jedina stvar, koja nije bila odlučena je bio dizajn. Do 1960. godine nekoliko razliitih studija, što unutar samog Porschea, što od strane spoljnih kompanija je bilo prezentovano. Jedno od najperspektivnijih rešenja je bilo ponuđeno od strane najstarijeg sina Ferija Poršea, Ferdinand Aleksandra Poršea (Ferdinand Alexander Porshce). Međutim, njegov otac se odlučio protiv razvoja modela sa kodnom oznakom T7 namenjenom prevozu četiri osobe u korist dizajna sa oznakom T8, koji je predstavljao kupe za 2+2 osobe. Ferdinand Aleksandar Porše, 25-godišnjak je nastavio sa radom na dizajnu u pravcu u kome je njegov otac želeo da ide, izjavivši: „Dobar proizvod mora biti diskretan. Dizajn nije moda."

Od 1962. godine pa na dalje, pod kodnim imenom „901", projektovan je potpuno novi sportski model sa osobinama, koje je prethodnik, 356, već posedovao – Brz i pouzdan sportski automobil, koji je namenjen svakodnevnoj vožnji, ali je istovremeno opšte prihvaćenog dizajna i zadržava svoju vrednost tokom vremena.

Za model 901, šasija i karoserija su potpuno redizajnirane, pa je zbog zahteva da se omogući dovoljno veliki prtljažni prostor da se koristi rack and pinion steering, kao i McPherson ogibljenje koje je zauzimalo manje mesta. Inženjeri su zamenili zastarelo zadnje vešanje sa modernim nezavisnim (semi-trailing arm axle).

{youtube}FMz7-0cYIMQ?qv=hd720|640|360{/youtube}
Porsche 911 Carrera "997"

 

Kada se govori o motoru, izbor je bio da se dizajnira potpuno novi motor, a za taj posao je angažovan Ferdinand Pieh (Ferdinand Piëch), nećak Feri Poršea. Tim inženjera, pod vođstvom Pieha, je napravio vazdušno hlađeni šestocilindrični bokser motor sa suvim karterom i dve bregaste u glavi motora. Ovaj motor je bio toliko napredan i efikasan, da je u neizmenjenoj formi korišćen sve do 1998. godine!

Porsche je predstavio prototipove spremne za vožnju u civilnom saobraćaju na Sajmu automobila u Frankfurtu 1963. godine, da bi tokom narednih meseci ti prototipovi vrlo uspešno prošli sve testove. 14. septembra 1964. godine prvi serijski model 901 je sišao sa proizvodne trake, a zvanično predstavljanje je doživeo na Sajmu automobila u Parizu, nakon kojeg je Porsche morao da promeni naziv automobila zbog toga što je Peugeot već posedovao pravo na korišćenje broja 901, pa je tako Porsche preimenovao svoj model u 911 – tri broja toliko značajna za automobilsku industriju i sve zaljubljenike u sportske automobile.

Image
1967 Porsche 911 Targa

Image
1970 Porsche 911 Targa

 

Porsche je od samog početka znao da će 911 model konstantno biti predvodnik kada se govori o performansama, voznim karakteristikama i generalnom izgledu. 1965. predstavljen je model 911 Targa, koji je postavio nove standarde kada je u pitanju sigurnost kabriolet automobila. Porsche tokom 1972. i 1973 predstavlja model sa vrlo visokim sportskim performansama – 911 Carrera RS 2.7.

Image
1973 Porsche 911 Carrera RS 2.7

 

Carrera RS, sa izrazito smanjenom težinom u odnosu na standardne modele je proizveden, kako bi se zadovoljili uslovi sportskih organizacija o homologaciji trkačkih automobila. U oktobru 1974. godine se pojavljuje model 911 Turbo – prvi serijski sportski automobil sa turbo motorom.

Image
1974 Porsche 911 Turbo 3.0 (930)

 

Model 959 zaslužuje specijalno mesto u evoluciji modela 911. Porsche je ovaj poseban model iskoristio da demonstrira konkurentima i kupcima šta je sve moguće uraditi uz pomoć inženjerskih dostignuća iz 80-tih godina. Pogon je obezbeđivao vodeno hlađeni šestocilindrični bokser motor sa sekvencijalnim twin-turbo punjačima. Model 959 je uz pomoć ovakvog motora, koji je razvijao 450KS, postizao maksimalnu brzinu od preko 300kmč, a vozne karakteristike su bile na vrhunskom nivou zahvaljujući elektronski kontrolisanom vešanju, pogonom na svim točkovima i aerodinamički optimizovanoj karoseriji.

Image
Porsche 959

Image
Porsche 959

Ovaj model je proizveden u 292 primerka i on i danas nozi naziv „Über-Porsche". Model 959 je predstavljen kao studija na osnovu tada predstavljene Grupe B trkačkih automobila, a proizvodio se od 1986. do 1988. godine i u istoriju je otišao kao savršeni sportski automobil.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here