Pitanje čitaoca: Mazda 6 GT ili Renault Laguna 2.0 TCe?

0
2752
Image

Sve veći broj pitanja čitalaca stiže u redakciju, pa smo odlučili da pokušamo da na ovaj način odgovorimo na neka od njih.

Naš čitalac Luka nam je poslao sledeće pitanje:

Možete li mi odgovoriti da li automobil postiže najbolje ubrzanje kada se promene stepena prenosa vrše na najvišem mogućem broju obrtaja ili kada se promena vrši na broju obrtaja kada se ostvaruje maksimalna snaga.

Konkretan tekst sa drugog sajta….. …"Četvorocilindrični motor 2.0 TCe opremljen je turbinom, ali činjenica da maksimalnu snagu razvija pri 5.000 o/min, govori nam da to nije običan turbobenzinac. "Motor snagu razvija linearno i bez naglih trzaja. Do 2.000 o/min ne događa se ništa spektakularno, što je logično rešenje za smanjenje potrošnje goriva, a motor je najsnažniji između 3.500 i 5000 O/min. Dakle, "turbo efekat" nije prisutan, što će se svideti ekonomičnijim i manje zahtevnim vozačima. Sve to nije imalo negativan uticaj na elastičnost motora, pa je Lagunu Coupe moguće voziti u širokom spektru obrtaja. To obezbeđuje dodatni komfor u vožnji na dužim putovanjima, jer nije potrebno često menjati brzine, a uvek ima dovoljno snage za preticanje. Ukoliko motor zavrtimo preko 5.000 o/min, Laguna Coupe postaje prava zver, koja guta sve pred sobom…."

Povod svemu je Vaš savet u vezi kupovine. Trenutno vozim stari accord sport 2.0 2007 i zadovoljan sam ali sticajem okolnosti “želimo” karavan. Kod mog auta je 155ks pri 6000 a vrti se do 6800 tako da za mene i nema neke razlike ali ovo sa Lagunom me zbunilo.

Uzeo bih novi accord ali nosivost je smešna…oko 430 kg. Neću ja baš voziti neki teret ali 400 kg mi se čini malo neozbiljnim. Voleo bih ipak neku zalihu. Laguna karavan 2.0 Turbo 4control ili Mazda 6 karavan 2.5 gt? Dizel ne dolazi u obzir a ni nemac.

 

Odgovor Redakcije:

Pitanje ima više podpitanja, pa ćemo na svako od njih pokušati da odgovorimo.

– Moderni turbo benzinski motori, uključujući Renault TCe gamu motora, su tako konstruisani da pored velike snage i obrtnog momenta tu snagu i momenat raspoređuju linearno. Upravo ta karakteristika omogućava da ređe menjate stepen prenosa, ali i da imate nižu potrošnju prilikom vožnje niskim i srednjim obrtajnima. Detaljnije o turbo motorima možete pročitati u našem tekstu.

– Idealni trenutak promene stepena prenosa? Ako želite maksimalne performanse onda je taj trenutak nešto iznad broja obrtaja pri kome motor postiže maksimalnu snagu. Ako želite maksimalnu efikasnost, onda treba gledati kada je maksimalni obrtni momenat i u toj okolini menjati stepene prenosa da bi na minimalnu potrošnju postigli vožnjom u što direktnijem stepenu prenosa uz lagano moduliranje gasom. Detaljniji odgovor zavisi od velikog broja parametara: kombinacije menjač/agregat kao i od samog agregata… tipa natpunjenja, vremena otvaranja ventila, hoda klipa, elektronike koja reguliše napajanje gorivom itd… Moderni automobili imaju elektroniku koja savetuje kojim stepenom prenosa treba voziti radi što ekonomičnije vožnje.

– Motori u Mazdi i Renou?

Mazdin novi motor (razbušeni 2,3 litarski) sa 2,5 litara zapremine razvija 170KS/6000o i 226Nm/4000o. Renault 2.0 TCe iz 2,0 litara razvija 170KS/5000o i 270Nm/3250o.

TCe motor nudi više snage i momenta na nižim obrtajima što znači da je motor daleko elastičniji. Ne treba zaboraviti da su ovo sve vrednosti na papiru, tako da je najuputnije isprobati oba konkretna automobila i proveriti da li su performanse upravo onakve kakvim ih očekujete. Treba napomenuti da Mazda, po tradiciji, nema nikakve sportske aspiracije. Takođe, treba uzeti u obzir i daleko veće troškove registracije vozila sa motorom čija zapremina prelazi 2000ccm.

– Što se izbora automobila tiče, to je vrlo nezgodno pitanje. U principu, generalni savet je – probna vožnja. Niti jedan podatak ne može da zameni subjektivan osećaj vožnje. Finansijski gledano, dažbine za registraciju Mazde će biti daleko više nego one za Renaulta.

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo u procesu izbora automobila.

Redakcija

1 COMMENT

  1. Danas sam na sajmu u KG-u ulazio u Mazdu 6, sa najjačim paketom opreme i najjačim motorom, dizel od 185 konja, i oduševio sam se ! Unutrašnjost mi se toliko dopala da to nije normalno. Cena ovog modela je cini mi se 26 690 €. Takođe sam ulazio i u novi Avensis i totalno se razočarao, enterijer mi je nekako…nikakav. Po meni, jedini konkurent Mazdi 6 je Insignia, naravno to je moje mišljenje, vizuelno bez vožnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here