Citroen Saxo VTS 16V odiseja

0
2273
Image

 

Image 

Postoje neke odluke u životu svakog pojedinca koje su jednostavno neracionalne, da ne kažem detinjaste. Što je najgore, svesni ste toga u trenutku kada ih donosite.

 

S obzirom da ovde govorimo o automobilima 🙂 pokušaću da budem precizniji. Ne, nije u pitanju Impreza WRX Sti, ali je za prosečan srpski džep kupovina Saxa VTS 16V ravna kupovini bokser turbo motora. Em je Francuz, em je redak i uz sve to kao i svi Francuzi kvarljiv.

Kupovina u vreme ili nevreme nije toliko bitno. U svakom slučaju, pokušaću u narednom periodu da vam demonstriram koliko vlasnik jednog ovakvog automobila može da zažali ili bude zadovoljan zbog svoje odluke da sebe na jedan kraći period počasti ovim malim, gradskim kartingom.

Ako uz ovu priču dodam da je automobil kupljen na jednom od beogradskih placeva, sve može biti još zanimljivije. Kupovina polovnog automobila po definiciji mora biti noćna mora. To je jedan mukotrpan proces, koji je u proteklih par godina prošao veliki broj vas, bez obzira da li ste uvozili automobil ili ga kupovali od fizickog ili pravnog lica u zemlji.

 

 

 

Ono što je sigurno, ako ste ga kupovali na našim placevima u najbolje slučaju bili ste svedoci velikog broja sitnih, mizernih, uglavom uspešnih, pokušaja prevare. Koliko god se trudio da budem korektan ili ubedim sebe da preterujem, neke stvari se ne mogu prećutati.

Većina verovatno dok ne stekne nephodno iskustvo prećuti svoje previde da ne bi ispala smešna u društvu. Ja u svakom slučaju, rizikujući pomenutu situaciju, nastupam kao neiskusan u jednoj ovakvoj kupovini. Spisak malih, neprijatnih detalja mogu početi sa krpom u posudi za pranje stakala, koja se kasnije ispostavila kao skretanje pažnje sa pokvarene pumpe vode za pranje stakala, a ne izgubljen čep. Nove gume na kojim DOT šifra ukazuje da su stare preko dve godine, neodgovarajuće, zalepljene brisače, istrošen akumulator, itd.

Sve to je skoro smešno u odnosu na suočavanje sa ovdašnjim sistemima poslovanja, odnosno plaćanja usluga i cenjkanja. Sve se svode na kraju na to, koliko ste strpljivi i iskusni u ovim situacijama. Ukoliko ste brzopleti kao autor, preporučujem da vodite sa sobom osobu koja ne poseduje osobine slične vašim ili je već prošla sličnu golgotu.

 

 

 

 

Na kraju, kada ste konačno novopečeni vlasnik čekaju vas "slatke" muke sa vašim novim ljubimcem. Na "našem" saxu obavljen je veliki servis, i baš kada sam se ponadao vožnji odmah se pojavio naredni problem – remenica radilice, na koju se čekalo i čeka već nedelju dana. U sredu je zakazana zamena, pa slede utisci.

Da, veorvatno ste se našli u situaciji da kao i većin sretnih vlasnika polovnjaka snishodljivo trčkarate za vašim serviserom Pajom, Mikom ili Žikom ne mareći za izgubljene sate i verovatno izostanke sa posla. To je verovatno situacija na koju ću se sa zadovoljstvom osvrnuti, jer je jedan izuzetan fenomen 🙂

 

Image  

Sa druge strane, ako se libite između kupovine polovnjaka i novog automobila slobodno uporedite moju sa onom u kojoj se našao Nemanja kupivši nov Suzuki Swift . Naredni period otkriće ko je u čitavoj priči više izgubio (kose) ili dobio sedih dlaka na glavi.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here